Biztosítói jogsértésekre akadt a GVH

Vágólapra másolva!
Jogsértőnek minősítette egyes biztosítók és biztosítási alkuszok között létrejött megállapodásokat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
Vágólapra másolva!

A GVH határozatában kiemelte, hogy rendelkezése nem jelenti azt, hogy az eljárás alá vont biztosítók és alkuszok nem köthetnek megállapodást a jutalékra is kiterjedően. A GVH jelezte, hogy határozatával azt kívánja elérni, hogy ezen megállapodások a versenyjogi előírások tiszteletben tartásával kerüljenek megkötésre. A GVH a jogsértő magatartás további folytatását az érintetteknek megtiltotta.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a GVH szerint célszerű, hogy az érintettek a bírói felülvizsgálati döntés megszületéséig a GVH határozatában foglaltak figyelembevételével járjanak el az egymással kötött együttműködési megállapodásaik tekintetében.

A GVH egy tavaly decemberben hozott határozatában a 2004-2005. évi javítói óradíjak versenykorlátozó megállapodása miatt összesen 6,8 milliárd forintra bírságolt meg több biztosítót és biztosítási alkuszt. A versenytanács az Allianz Hungária Biztosítót 5,319 milliárd, a Generali-Providencia Biztosítót 1,046 milliárd, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségét 360 millió forint, a Magyar Peugeot Márkakereskedők Biztosítási Alkuszt 45 millió forint, az Magyar Opelkereskedők Brókert 13,6 millió, míg a Porsche Biztosítási Alkuszt 30,7 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

Az Allianz már a határozat szóbeli ismertetésekor jelezte, hogy megalapozatlannak tartja a döntést, és különösen az aránytalanul eltúlzott mértékű bírságot.