Változik a zöldáram támogatása

Vágólapra másolva!
A villamosenergia-törvény javaslata alapján megszűnik a megújuló energiaforrásokkal termelt zöldáram jelenlegi egységes, kötelező átvételi ára - mondta Gordos Péter, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője szerdán az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén.
Vágólapra másolva!

Az alternatív energiaforrásokkal megtermelt áramra technológiánként különböző átvételi ár vonatkozik majd - jelezte a GKM főosztályvezetője a gazdasági bizottság ülésén, amely a villamosenergia-törvény javaslatát általános vitára alkalmasnak találta. Gordos Péter szerint ezzel elkerülhetővé válik egyes megújuló energiaforrások túltámogatása, ugyanakkor lehetőség adódik az alultámogatottak versenyképessé tételére. A főosztályvezető elmondta, hogy jelenleg a Magyar Villamos Művek, illetve a közüzemi szolgáltatók vásárolják meg a termelőktől a zöldáramot a piacinál magasabb áron. A különbséget a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egy külön keretből kompenzálja. Ennek mértéke idén eléri az 50 milliárd forintot, amely a rendszerirányítási díjba épülve végül a fogyasztókat terheli.

Januártól a Mavir veszi meg a zöldáramot, technológiánként differenciált áron, amelyet aztán a piaci kereskedőkre terhel rá azok piaci részesedésétől függően. A kereskedők maguk döntik majd el, hogyan építik be többletköltségüket a fogyasztói árba - mutatott rá a főosztályvezető.

A villamosenergia-törvény tervezete lehetőséget ad az úgynevezett zöldbizonyítványok bevezetésére is, ami ugyancsak a zöldáram-termelés terjedésének egyik állami támogató eszköze. Gordos Péter magyarázata szerint ezeket a megújuló energiaforrásból áramot termelő társaságok bocsátják ki, majd piaci kereskedőknek adják át az értékesített villamos energiával arányosan. A rendszer a zöldenergia terjedését úgy szolgálja, hogy az állam évről-évre egyre több zöldbizonyítvány bemutatását írja elő a kereskedőknek. A Magyar Energia Hivatal 2008 közepéig vizsgálja meg azt, hogy felkészült-e a piac a zöldbizonyítvány-rendszer bevezetésére.

Matolcsy György, a bizottság fideszes képviselője szerint az EU által 2020-ra megjelölt, a zöldenergia 20 százalékos piaci részesedését célzó tervre kell Magyarországnak is törekedni, és ennek már a törvényben meg kellene jelennie, mert a késlekedő energiastratégia a törvény elfogadását követően válik véglegessé. Podolák György, a bizottság szocialista alelnöke szerint ezzel a kérdéssel nem a törvényjavaslat vitájának keretein belül kell foglalkozni. Az energiastratégiában kell kimondani társadalmi megegyezést követően, hogy az ország mekkora zöldenergia-arányt hajlandó vállalni 2020-ig - közölte a kormánypárti képviselő.