További vita a génmódosított növényekről

Vágólapra másolva!
Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország birtokába jutott dokumentum szerint az Egyesült Államok továbbra is nyomást gyakorol az unióra, hogy engedélyezze az új génmódosított növények és élelmiszerek forgalmazását.
Vágólapra másolva!

A szövetség szerdai közleménye szerint az Egyesült Államok annak ellenére teszi ezt, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) legutóbbi döntésében elismerte, az EU-nak joga van megvédeni magát a génmódosított növényektől.

Egy belső levélváltásban amerikai tisztviselők még azt is indítványozták, hogy az EU-nak kerülnie kell a "GMO" kifejezést, hogy csökkentsék a politikájukkal szembeni ellenállást - áll a közleményben.

A szövetség szerint az Európai Bizottságnak határozott ellenállást kell tanúsítania, és az európai polgárok egészségét, a természeti környezetet és a génmódosítás-mentes élelmiszerhez való jogát kell előtérbe helyeznie, néhány óriáscég érdekeivel szemben.

A dokumentumokat - az Európai Bizottság és az Egyesült Államok közötti levelezés és egy találkozó jegyzőkönyvének szövege - a Föld Barátai Európa a tájékoztatás szabadságára vonatkozó jogszabályok alapján szerezte meg.

A dokumentumok rámutatnak az Egyesült Államok elégedetlenségére, mivel az EU nem tudja "normalizálni" a mezőgazdasági biotechnológiai termékek kereskedelmét, és a tagállamok ellenállása miatt "hiányzik a politikai akarat, az EU génmódosított szervezetekre vonatkozó rendszerének működtetésére" - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az Egyesült Államok arra próbálja rávenni az Európai Bizottságot, hogy hagyja figyelmen kívül a hatásvizsgálatok alapján felmerült aggályokat és gyorsan dobja az európai piacra a génmódosított növényeket.

A WTO ősszel hozta nyilvánosságra a génmódosított szervezetek ügyében meghozott döntését. A WTO nem kérdőjelezte meg a tagállamok jogát arra, hogy szigorú törvényeket hozzanak a biológiai biztonság érdekében; és azt sem kérdőjelezte meg, hogy egyes országok betilthassanak egyes génmódosított szervezeteket.