Bóvli a napszemüvegek egy része

Vágólapra másolva!
A bevizsgált napszemüvegek 7-8 százaléka nem felel meg a rendeltetésének, nem szűri ki az UV-sugárzást - közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A bevizsgáláson drága napszemüvegek is megbuktak.
Vágólapra másolva!

Az UV-szűrő képesség nem függ a napszemüveg árától, mert a vizsgálatok szerint 800-1000 forintos szemüvegek is megfelelnek a funkciójuknak. Jellemzően a régebben forgalomba hozott modellek azok, amelyek nem rendelkeznek UV-védelemmel.

Az Egerben megrendezett nyílt nap alkalmából bevizsgáló laboratóriumot állított fel a fogyasztóvédelem a belvárosban. Az akció keretében a járókelők által behozott napszemüvegeket és gyermekjátékokat vizsgálták.

A legutóbbi, Budapesten megrendezett nyílt nap alkalmával 183 napszemüveget hoztak be a fogyasztók. Ezek 7-8 százalékáról bizonyosodott be, hogy a lencséjük nem szűri ki az UV-sugárzást. Bírságra számíthatnak azok, akik az UV-védelem mértékét hamisan tüntetik fel a napszemüvegeken.

A főfelügyelőség valamennyi régióban hasonló nyílt nap megrendezését tervezi. Budapest és Eger után Debrecen és Veszprém lesz a következő állomás.