A kínai tőzsde zuhanása okozhat pánikot

Vágólapra másolva!
A kínai pénzügyminisztérium az eddigi 0,1 százalékról 0,3 százalékra növelte a részvénykereskedelmi adót, hogy a hivatalos közlés szerint lehűtse a részvénypiac emelkedését, és elejét vegye a spekulációs befektetéseknek. Az intézkedés szerdától lép életbe, a tőzsde 6 százalékot esett a hírre.
Vágólapra másolva!

A kínai tőzsde esését követően a világ összes tőzsdéjén óvatosabbak lettek a befektetők, ami kisebb esést eredményezett. A magyar tőzsde is csökkenéssel nyitott, a BUX 224,31 ponttal volt alacsonyabb mint kedden, záráskor. A keddi záróértékhez képest ez 0,86 százalékos gyengülés.

Orosz Dániel, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője szerint a globális piacok fogják elsősorban meghatározni a szerdai tőzsdei forgalmat, a sanghaji tőzsde szerda reggel eséssel kezdett annak következtében, hogy az ottani kormány jelentősen megemelte a tőzsdei forgalomra kivetett adót. Az OTP, a Mol és a Magyar Telekom papírja eladói nyomás alá kerülhetnek az elemző szerint, míg az Egis esetében nem erősítették meg a felvásárlási pletykát, ezért itt is a negatív piaci hangulat miatti profit realizálása várható - mondta az elemző. Nyári Zsolt, a KBC Securities elemzője szerint is eséssel kezdi a BUX a szerdai napot a távol-keleti piacon tapasztalható visszarendeződés miatt. A legnagyobb vesztes várhatóan az OTP és a Mol lesz, és a nemzetközi tőzsdei hangulat a gyógyszerpapírokra is kedvezőtlenül hat majd.

A kínai lépést egyébként a szakértők a konjunktúra lehűtése érdekében tett eddigi legerőteljesebb intézkedésnek tekintik, e hónapban már ugyanilyen szándékkal emelték fel az irányadó kamatot is.

A bejelentés hatására meredeken estek a kínai részvények. Az irányadó Shanghai Composite Index, amely kedden még rekordot állított fel 6,1 százalékkal, 1203,09 pontra süllyedt. Az index az év eleje óta 62 százalékkal emelkedett a 2006. évi 130 százalékos emelkedése után.

A részvénypiaci boom-ot a vállalatok kedvező eredményei táplálták, de emellett az is, hogy egyéb befektetési lehetőségek hiányában, új befektetők milliói fordultak részvények vásárlásához. A kínai kereskedelmi bankok mindössze 3 százalékos kamatot fizetnek a betéteseknek.

Kínában a részvényszámlával rendelkezők száma 100 millió körülire emelkedett, a számlanyitások tízezres nagyságrendben növekedtek naponta. Szakértők szerint a kedd éjjel bejelentett döntés az adóemelésről rövid távon ugyan visszavetheti a piacot, hosszabb távon azonban nem fogja elejét venni a részvénypiac erősödési tendenciájának.

Esés egész Európában is

A nagy nyugat-európai részvénypiacok is erős eséssel indultak szerdán. A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója szerda 0,8 százalékkal 1588,64 pontra süllyedt. A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 kedden több mint 30 pontos eséssel kezdett, és nyitás után 47,5 pontos, azaz 0,72 százalékos veszteségnél tartott. A frankfurti irányadó mutató, a DAX-30 is több mint 40 pontos eséssel indított, és nyitás után 63,17 pontos, azaz 0,81 százalékos veszteségnél járt. Párizsban a CAC-40 több mint 60 pontot esett, és a nyitás után 43,17 pontos, azaz 0,71 százalékos veszteségben volt.

[origo]/MTI