Tőzsdén az RFV részvényei

Vágólapra másolva!
Egy energetikai szolgáltató a pesti tőzsde legújabb résztvevője. A mindössze 7 éve alapított RFV Nyrt. 2 ezer darab részvényét vezették be a BÉT B kategóriájába.
Vágólapra másolva!

Kedden indult az RFV Nyrt. részvényeinek kereskedése a Budapesti Értéktőzsdén - az idén ez az első új bevezetés a tőzsdén.

Soós Csaba, a társaság igazgatóságának elnöke sajtótájékoztatón elmondta: a cég a tőzsdei bevezetést egy középtávú folyamatnak tekinti. Első körben a tőzsdei jelenléttel járó feladatokat, a transzparens működést szeretnék elsajátítani. Ez után már ismert cégként tőkebevonásos finanszírozáson keresztül terveznek terjeszkedni a környező országok piacain.

Az energetikai szolgáltatásokat végző RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyrt. 2 ezer darab, egyenként 10 ezer forint névértékű teljes alaptőkét képviselő részvényét vezették be a tőzsde B kategóriájába. A vállalat tőzsdére lépését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tőzsdei bevezetést ösztönző programja támogatta.

Az RFV energiamegtakarítást eredményező beruházásokat kínál ügyfelei részére, például fűtéskorszerűsítést, a közvilágítás fényáramszabályozását, társasházak energetikai korszerűsítését. Legújabb, tavaly indult szolgáltatása a közétkeztetés területén a konyhatechnológiai, konyhaenergetikai korszerűsítés - ismertette a cég elnöke.

A 2000-ben négy magánszemély által alapított vállalat mára egy kisebb cégcsoporttá nőtte ki magát, több társaságban van részesedése. Az RFV tavaly leányvállalatot alapított Romániában, ahol a cég vezetői óriási piaci potenciált látnak az energetika területén. Ha sikeres lesz a romániai megjelenés, később a környező országok piacain is szeretne terjeszkedni a vállalat.

Az RFV a tőzsdei bevezetéskor 62 százalékban Soós Csaba elnök és 38 százalékban Makra József vezérigazgató tulajdonában volt. Az első kereskedési napon a cégvezetők két darab részvényt értékesítettek, egyenként 600 ezer forintos árfolyamon.

A társaság 2006. június 12-i dátummal kft.-ből rt.-vé alakult át. A tavalyi éves árbevétele a jogelőd vállalat árbevételével együtt 905,5 millió forint volt, a 2005. évi 644,4 millió forint után. Az üzemi eredménye 99,2 millió forintra nőtt az előző évi 75,5 millió forintról, adózott nyeresége 47,74 millió forintot tett ki 2006-ban, a 2005. évi 41,76 millió forint után a nem konszolidált adatok szerint. A 20 millió forint jegyzett tőkéjű RFV saját tőkéje 1,165 milliárd forint.