Nem kapkodnak az európai cégformákért

Vágólapra másolva!
Nincs nagy érdeklődés a hazai vállalatok körében az uniós csatlakozással itthon is megjelent új cégformák iránt. Két péda ugyan fellelhető, ám valójában csak egy csoport működik így. Igaz, egyelőre csak minimális előnye van egy európai részvénytársaságnak a jogharmonizáció késlekedése miatt.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Cégbíróság adatbázisa szerint mindössze három vállalat van, amely működéséhez vagy az európai részvénytársasági (ER), vagy az európai gazdasági egyesülési (EGE) formát választotta. (Jelenleg egy ER kötelező minimális alaptőkéje 120 000, míg egy EGE esetében 1000 euró.) Európai szövetkezetként egyetlen társaság sem fut. Az új cégformák az integrációval járó jogharmonizáció következményeként érkeztek. Korábban szakmai körökben szerényen úgy becsülték, hogy az uniós cégformákat használó vállalatok száma néhány év alatt elérheti a százat, ám a tapasztalat szerint ez is túlzónak bizonyul - olvasható a Népszabadságban.

A fellelhető két ER lényegében egy céghez, a Graphisofthoz köthető. Egyik vállalatuk, a két éve átalakult és Magyarországon 2005. december 15-én bejegyzett Graphisoft SE Európai Részvénytársaság, a másik pedig a tavaly kivált Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság. Az ER esetében van egy, a gazdálkodási ügymenet szempontjából érdemi különbség a hagyományos magyar formákkal szemben. Bár a szabályozás nem volt teljesen egyértelmű, ám kiderült, hogy ezek a vállalatok minden különösebb bejelentés nélkül vezethetik euróban a könyveiket. Az ilyan vállalatok euróban keletkező követelései kevesebb adminisztrációt, áttekinthetőbb beszámolót igényelnek, hiszen a cégeknek nem kell a forint/euró árfolyam-ingadozás miatti, olykor igen jelentős mértékű, de nem realizált árfolyam-veszteséggel/-nyereséggel torzítaniuk valós eredményeiket - mondta Bihari Sándor gazdasági igazgató.

A másik cég a volt amerikai nagykövetségi iskola, a jelenlegi Amerikai Nemzetközi Iskola székhelyére van bejegyezve. Nem meglepő módon nem is független a társaság az intézménytől, ám gazdasági tevékenysége aligha vethető össze a Graphisoftéval. Karászi Zoltán, az intézmény gazdasági igazgatója elmondta, hogy az ELMLE EGE az Európában található amerikai általános iskolák felső tagozatos tanárainak szervezetét takarja és "érdemi gazdasági tevékenységet nem végez".

Egy európai cégforma ma még elsősorban a presztízse miatt lehetne vonzó a hazai vállalatoknak - véli Márkus Csaba, a Deloitte EU-tanácsadási üzletágának vezetője. Az, hogy Magyarországon és egyébként az unió más tagországaiban is lanyha az érdeklődés az említett cégformák iránt azzal is magyarázható, hogy az elkészített EU-rendelethez nem mindenhol alkották meg időben a szükséges nemzeti kiegészítő szabályozást. Így a cégformának gyakorlati előnyei ma még nem nagyon vannak.