Hatalmasak a különbségek az uniós minimálbérekben

Vágólapra másolva!
Óriási az európai uniós tagállamok minimálbérei közötti különbség: egy bolgár munkavállaló luxemburgi társa bérének mindössze tizennyolcadára jogosult. A magyar minimálbér az alsó harmadba tartozik - derül ki egy uniós szervezet jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A legalacsonyabb, havi 82 eurós (közel 20 500 forint) minimálbérrel a bolgároknak kell beérniük, a listavezető luxemburgi munkavállalók pedig ennek több mint 18-szorosát, bruttó 1503 eurót (mintegy 376 000 forint) vihetnek haza - derül ki a Eurofund munkakörülményekkel foglalkozó éves jelentéséből. A 2006-os adatokra épülő jelentés három csoportba sorolja a felmérésben részt vevő 20 tagállamot. A 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott országok - Szlovénia és Málta kivételével - mind a legalacsonyabb bérszintet képviselő harmadba kerültek - írja a Napi Gazdaság.

A magyar minimálbér 247 euróra rúgott tavaly, ami azt jelenti, hogy az alsó harmadon belül csak Csehország hasonló mutatója volt magasabb. A legjobban Franciaországban, a Benelux államokban, az Egyesült Királyságban és Írországban becsülik meg a munkát, ezen országok ugyanis mind 1000 eurót meghaladó minimálbért írnak elő. A jelentés készítői rámutatnak, hogy az árszínvonalak különbségeit figyelembe vevő, vásárlóerő-paritáson összehasonlított bérek között jóval kisebb a különbség, így ugyanis Bulgáriában mintegy 200 eurós, Luxemburgban pedig 1400 eurós szint adódik.

A minimálbér emelése éves szinten 1 és 12 százalék között volt a megfigyelt tagállamokban 2003 és 2006 között, a legjobban az észt minimálbér növekedett, a legkisebb mértékben pedig a luxemburgi bérek fejlődtek. Az adatokból az is kiderül, hogy a nőket nagyobb valószínűséggel jelentik be minimálbéren, mint a férfiakat, ez a különbség különösen feltűnő Franciaországban, Litvániában és Szlovéniában.

Az Egyesült Államokban a korábban érvényes 5,15 dollárról, 7,25 dollárra emelkedik a minimális órabér. A minimálbért legutóbb egy évtizede emelték. A béremeléssel párhuzamosan 4,84 milliárd dolláros adókönnyítést is bevezetnek a kisebb cégek számára, hogy ne okozzon gondot nekik a magasabb bérek kifizetése.