Sokan választották tavaly a Citibankot

Vágólapra másolva!
Jelentősen növelte ügyfeleinek számát és mérlegfőösszegét az előző évben a Citibank. Ennél szerényebb mértékben nőtt a pénzintézet profitja, és mérséklődött a jövedelmezősége.
Vágólapra másolva!

Tavaly 13,4 milliárd forint adózott nyereséget ért el a Citibank, 8 százalékkal többet, mint az előző évben. A pénzintézet adózás előtti profitja 8 százalékkal, 17,6 milliárd forintra nőtt. A nyereséget a tulajdonos eredménytartalékba helyezi az üzleti tervek tőkeigényének biztosítására.

Ugyanakkor némileg mérséklődött a bank egyébként magas jövedelmezősége: a tőkearányos nyereség (ROE) 38,5 százalék, az eszközarányos nyereség (ROA) 2,54 százalék volt 2006-ban. Az előző évben 38,98, illetve 2,87 százalék volt ez a két mutató.

A pénzintézet mérlegfőösszege tavaly 30 százalékkal bővült, és az év végén túllépte az 597,8 milliárd forintot, saját tőkéje 48 százalékkal, 41,6 milliárd forintra gyarapodott.

A bank nettó hitelállománya 14 százalékkal, 182,9 milliárd forintra, betétállománya pedig 7 százalékkal, 319,6 milliárd forintra bővült az előző évhez képest. A nettó lakossági hitelállomány 17 százalékkal, 87,4 milliárd forintra, a nettó vállalati hitelállomány 12 százalékkal, 95,6 milliárd forintra emelkedett.

Tavaly 45 ezer fővel gyarapodott a Citibank lakossági ügyfeleinek száma. A CitiGold üzletág ügyfeleinek száma 28 százalékos növekedést követően elérte a 4200-at, az ügyfélállomány pedig 22 százalékos bővülés után 2006 végére túllépte a 141 milliárd forintot. A betéti és befektetési termékek üzletágban a befektetési állomány 64 százalékkal, míg a befektető ügyfelek száma 74 százalékkal gyarapodott.

A Citibanknak sajtóközleménye szerint a letétkezelésben sikerült megőriznie vezető szerepét a külföldi befektetők körében és növelni részesedését a hazai szegmensben. Sikeres évet zárt a treasury is, a bank őrzi vezető helyét a derivatív ügyletek kereskedésében.

A pénzintézet ügyfelei 12-féle strukturált kötvényt jegyezhettek, és 5 zárt végű befektetési alap jegyzésében vehettek részt. Emellett 16 új, köztük 15 külföldi, befektetési alap jegyeivel bővült a forgalmazott alapok palettája, s ezzel összesen 42-re nőtt a bank által kínált alapok száma.

Az internetes banki rendszerben virtuális billentyűzettel támogatott új, biztonságosabb belépési folyamatot vezettek be tavaly, melynek köszönhetően a felhasználónév és a jelszó láthatatlanná és nyomon követhetetlenné vált a számítógépre esetlegesen letöltött billentyűzetkövető szoftverrel.

Az előző év során egy új átutalás-ellenőrző folyamatot is bevezettek, melynek eredményeként az ügyfelek kizárólag a Citibank Online rendszeren belüli "kedvezményezettek listájában" rögzített felek számára kezdeményezhetnek átutalást.

A Global Finance magazin a Legjobban integrált lakossági internetes oldal és a Legjobb információbiztonsági kezdeményezések Közép-Kelet-Európában díjakkal ismerte el a fejlesztéseket.