Csúszik az E.ON-Gazprom-megállapodás

Vágólapra másolva!
Egyelőre még nem adták át a német E.ON magyar gázcégeinek kisebbségi pakettjét az orosz Gazpromnak, pedig a felek már tavaly megállapodtak. Egyesek szerint az oroszok többet akarnak, ellenkező esetben pedig akár vissza is lépnének.
Vágólapra másolva!

A Gazprom nemrég befejezte a tavaly július óta "megvásárlás alatt álló", jelenleg a német E.ON tulajdonában lévő magyarországi gázüzletrészek átvilágítását - értesült a Népszabadság annak kapcsán, hogy tegnap az MTI megírta: az orosz gázóriás újra akarja tárgyalni az ügyletet. A tavaly júliusban tető alá hozott ügylet arról szólt, hogy a világ egyik legnagyobb gázlelőhelyének számító szibériai Juzsno-Russzkoje mező 25 százalék mínusz egy szavazatos részesedéséért cserébe a Gazprom Magyarországon szerezhet érdekeltségeket. Vagyis megkaphatja az E.ON magyarországi gáznagykereskedő és -tározó cégének 50 százalék mínusz egy, valamint az öt hazai területi energiaszolgáltató céget birtokló E.ON Hungária 25 százalék plusz egy szavazatnyi részét - olvasható Népszabadságban.

Azóta az E.ON már abba is belement, hogy a három magyar részesedésen felül 3 év alatt további 1,2 milliárd eurót fizet az oroszoknak. Ez azonban a Gazpromnak nem elég. A német Die Welt Gazprom-forrásokra hivatkozva úgy véli, az orosz nagyvállalat további cégrészesedéseket kér: első sorban nyugat-európai erőműveket. Ezt azzal indokolja, hogy azóta emelkedett a gázár, ami nyilvánvalóan növeli egy gázmező értékét. Magyar szakértőknek kétségeik vannak azonban ezzel kapcsolatban, hiszen egyrészt a gázár azóta jórészt csökkent - Magyarország 300 helyett 270 dollárt fizet 1000 köbméterért -, másrészt a gáz árának változása egyformán hat a kereskedő cégek és a kitermelők értékére is.

A Gazprom a pénznél sokkal értékesebbnek tartja európai érdekeltségek vásárlását. Az E.ON azonban a magyar kisebbségi üzletrészeken kívül semmitől nem hajlandó megválni. Ez az álláspont továbbra sem változott. Így viszont a Gazprom azzal fenyegetőzik - nem először -, hogy visszalép az egész ügylettől.

Klaus G. Hammer, a magyar gázcégek elnöke ez év áprilisban elismerte, hogy az átadás-átvétel késik: a tárgyalásokra szerinte a Gazprom a Szahalin-szigeteken található gázmezők körüli tulajdoni vita miatt nem tudott sort keríteni.