Akvizíciókra is készül a TVK

Vágólapra másolva!
A külső környezet nagyon kedvezően alakult a TVK számára az idén az első negyedévben, és ezt maximális kapacitáskihasználtsággal, hatékony értékesítéssel sikerült meglovagolni - nyilatkozta Olvasó Árpád, a cég vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

A szokásostól eltérően a januári és februári hónap nagyon erős volt, stabil piaci igény mutatkozott a termékekre, de már a szezonálisan ugyancsak gyengének számító decemberben is érezhető volt, hogy a piac most jóval erősebb lesz.

Márciustól ehhez képest kissé romlott a helyzet, de az integrált fedezet most is rekordközeli szinten áll. A kőolajár mozgásától függ a vegyipari benzin jegyzése. A februári olajárcsökkenés idején megnőtt a fedezet, majd március-áprilisban az olajár föl-, a fedezet lefelé mozdult, még a folyamatosan növekvő polimerárak mellett is. Ez kicsit megnyomta a fedezetet, de a kereslet stabil, és a polimerárak növekedése azóta is tart. Az olajár alakulásáról nehéz okosat mondani, hiszen annak szintje számos hatástól, köztük politikai tényezőktől is függ - mondta a vezérigazgató hozzátéve: a TVK számára az lenne a kedvező, ha a 60-65 dollárt nem haladná meg, mert efölött már olyan polimerárak kellenek a fedezet fenntartásához, amit eddig még soha nem lehetett elérni a piacon.

Olvasó Árpád azt is elmondta, hogy a megtermelt készpénzből valószínűleg folytatják a hitelállomány csökkentését, másrészt nagyon jó fel tudják azt használni további fejlesztésekre is. Másrészt a jó készpénztermelő képesség mellett akvizíció is szóba jöhet. A célpontok meghatározásánál azt kell figyelembe venni, hogy milyen méretig képes a Mol-csoport petrolkémiai divíziója egy akvizíciót végrehajtani, és ez hogy illeszthető be a Mol vegyipari és finomítói portfóliójába. Ez területi és méretbeli szempontokat is jelent, hiszen egy vegyi üzemnél az egyik legfontosabb feladat az alapanyag-ellátás biztosítása.