Legkésőbb 2014-ben lesz román euró

Vágólapra másolva!
Románia 2010-2012 között csatlakozna az  európai átváltási mechanizmushoz - jelentette be csütörtökön a Román Nemzeti Bank elnöke, Mugur Isarescu egy bukaresti pénzügyi tanácskozáson. Az euróövezeti csatlakozást hivatalosan 2014-re tervezik.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetbe jelentkezőknek legalább két évet kell tölteniük az ERM-II.-ben, amelyben valutájuk árfolyama plusz-mínusz 15 százalékos sávban mozoghat az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal közösen megállapított sávközéphez képest.

Romániának most három évre van szüksége a lassú infláció konszolidálására. Áprilisban Varujan Vosganian román pénzügyminiszter azt mondta, hogy ő 2013-2014-ben reméli az euróövezeti csatlakozást, tehát akár egy évvel korábban a hivatalos kormányzati célnál.

A román gazdasági és pénzügyminiszter szerint nem valószínű, hogy az államháztartási hiány az idén meghaladná Romániában a GDP-hez viszonyított 2,8 százalékot, sőt, akár a hazai össztermék legföljebb 2,4-2,5 százaléka is lehet

Az előrejelzést hétfőn módosították lefelé, mert a becsültnél nagyobb a költségvetés bevétele és a gazdaság is erősebben bővül a minisztérium szerint.

A román pénzügyminisztériumban most arra számítanak, hogy jövőre az államháztartási hiány 2 százalék alatti lesz, valószínűleg 1 százalékhoz közeli, ez is jóval kisebb a korábbi, hivatalos előrejelzéseknél. Az EU-szabály legföljebb 3 százalékot ír elő.

A román kormány tavalyra végül 2,5 százalékos GDP-arányos deficitcélt állított be, a szaporítani tervezett infrastrukturális beruházások miatt. Az eredeti cél 0,5 százalékos hiány volt, a célszámot az év során négyszer emelték, de a januárban Brüsszelbe küldött konvergencia-programban végül is csak 2,3 százalékos hiányt jelenthettek tavalyról, az infrastrukturális tervezetek késlekedő megvalósítása miatt.