Rába: 53 milliárd bevétel a cél

Vágólapra másolva!
A Rába-csoport 53 milliárd forint árbevételt és 4 milliárd forint körüli EBITDA-t (a készpénztermelő képességet mutatja) érhet el az idén 200 forintos dollárárfolyammal számolva - mondta el Pintér István, a cég vezetője a negyedéves gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévet értékelve Pintér azt hangsúlyozta, hogy a gyenge dollárárfolyam ellenére rekordárbevételt értek el, közel 13 milliárd forinttal. Ráadásul a kedvezőtlen árfolyam ellenére üzemi szinten is nyereséges maradt a társaság.

A Rába egyébként az idén nulla körüli üzemi eredményt vár a futóműüzletágtól 34 milliárd forintos árbevétel mellett. Mivel az első negyedévben több mint 351 millió veszteséget hozott még mindig ez az üzletág, ezért jelentős pluszba kell ehhez fordulnia. Pintér ezzel kapcsolatban azt mondta: a tavalyi dollárárfolyam mellett már most is nyereséges lenne ez az üzletág is, dolgoznak azonban azon, hogy a jelenlegi dollár mellett is nullszaldós lehessen.

A járműüzletágtól 8 milliárd forintos árbevételt, míg az alkatrészüzletből 14 milliárdot várnak 2007 végére. Mindkét üzletágnak pozitív üzemi nyereséget kell hoznia.

A Rába vezetője külön kitért az erős forint okozta problémára. A társaság ez ellen úgy akar védekezni, hogy a dolláralapú szerződésekben kockázatmegosztásra törekszik, és egyben piacváltást is megcéloznak Európa és Oroszország területére. Ennek oka, hogy a két utóbbi területen euróalapú megállapodásokat tudnak kötni, ami azért jó, mert ez a deviza semleges a cégre nézve, ugyanis az export és az import értéke nagyjából megegyezik. A dollárárfolyam mozgása ellen fedezeti ügyletet is nyitva tartanak, mintegy 30 millió dollár értékben.

A Rába számára egyébként egy 1 százalékos dollár árfolyam mozgás 70 millió forintot jelenthet pluszban vagy mínuszban éves szinten, ezt csökkenti a vevőkkel kötött kockázatmegosztás, illetve a fedezeti pozíció.

A 2010-ig szóló tervekről is beszélt Pintér. Ebben az időtávban 2006-hoz képest 20 százalékkal akarják növelni az árbevételt. A beruházások értéke nagyjából az amortizáció környékén lehet, de ha valami jó új üzlet miatt szükséges, lehet ennél több is. A készpénztermelés az ingatlaneladások nélkül évente 4-6 milliárd forintot tenne ki, míg a hitelállományt 10 milliárd forint alá csökkentenék.