Mintegy 60 milliárd forintos Mol-profit

Vágólapra másolva!
A Mol-csoport 59,5 milliárd forint nettó nyereséget ért az idén az első három hónapban, szemben az egy évvel korábbi 122,3 milliárd forinttal. Az elemzők várakozását nettó szinten meghaladta a Mol-profitja, üzemi szinten azonban főleg a kutatás- termelés üzletág rosszabb teljesítménye miatt elmaradt attól.
Vágólapra másolva!

A nettó profit csökkenésében egyszeri tételek is szerepet játszottak így célszerű ezek nélkül is megvizsgálni a profitot. Az összehasonlítható üzleti eredmény, speciális tételek nélkül, 13,5 milliárd forinttal 58,7 milliárd forintra csökkent az első negyedévben. Az összehasonlítható üzleti eredmény nem tartalmazza a gázeszközök értékesítésén 2006 hasonló időszakában elért 83,0 milliárd forint, és a TVK részvények akvizícióján 2007. I. negyedévben elkönyvelt 13,9 milliárd forint egyszeri nyereséget .

A speciális tételek nélküli nettó eredmény 2007. január-márciusban 17,9 milliárd forinttal 45,6 milliárd forintra nőtt, amely a javuló pénzügyi eredmény hatása. Az erős feldolgozás-kereskedelmi és a rekordszintű petrolkémiai profitot a növekvő értékesítés mellett a kedvező finomítói és petrolkémiai árrések is segítették - olvasható a gyorsjelentésben. Ugyanakkor az alacsonyabb kitermelési szint, a csökkenő kőolajár, valamint a gyenge dollár alacsonyabb kutatás-termelési profitot eredményezett.

A kutatás-termelés üzleti eredménye16,6 milliárd forintot tett ki, ami 21,7 milliárd forintos csökkenést jelent, főként a napi átlagos szénhidrogén termelés 18 százalékos visszaesésének következményeként. Ez nagyrészt egy nagy hazai gáz- és olajmező értékesítése miatt történt, amiből a földalatti gáztárolót alakítják ki. Csökkentette még az üzletág eredményét a 6 százalékkal csökkenő kőolajárak és a forinttal szemben 9 százalékot gyengülő dollár.

A feldolgozás és kereskedelemszegmens üzleti eredménye 27,3 milliárd forint volt, amely13 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakához képest. A növekedés oka a magasabb értékesített mennyiségek, az erősebb árrések, és a hatékonyságjavulás, amiken rontott a gyengülő dollár.

A Petrolkémiaszegmens rekordszintű nyereséget ért el, üzleti eredménye 9,0 milliárd forinttal 12,6 milliárd forintra növekedett 2007. első negyedévében. A jelentős bővülés mögött a kedvező piaci tendenciák, és az új kapacitások jobb kihasználása áll.

A Földgáz Szállításüzleti eredménye 1,3 milliárd forinttal 10,9 milliárd forintra csökkent főként az enyhébb idő miatti alacsonyabb szállítási mennyiségek miatt.

A pénzügyi műveleteken 1,6 milliárd forint nyeresége volt a társaságnak, mely 5,0 milliárd forint kapott kamat, és 3,3 milliárd forint fizetett kamat, valamint az átváltható értékpapírok átváltási opciójának átértékelésén keletkezett 0,5 milliárd forint nyereség következménye.