Fotex: 77 millió forintos profit

Vágólapra másolva!
A Fotex Első Amerikai-Magyar Vagyonkezelő Nyrt. az év első negyedévében 77 millió forint nettó nyereséget ért el, szemben a múlt év első három hónapjában elkönyvelt 289 millió forint veszteséggel - közölte a Fotex a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésében kedden.
Vágólapra másolva!

Az árbevétel - a konszolidációs kör változása miatt - 21,4 százalékkal 3,575 milliárd forintra csökkent. Megszűnt a fotó- és a telekom üzletág, valamint üzleteket zártak be a bútor - és a kozmetikai üzletágban. A csoportban folyó termelés árbevétele 8,5 százalékkal csökkent, míg az egyéb alaptevékenységeké 3,4 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a kis- és nagykereskedelmi tevékenység árbevétele a tervezettnek megfelelően mérséklődött - közölte a társaság, de adatot nem publikált.

A Fotex-csoport folytatta a szervezeti és működési átalakítást. Ez egyes vállalatok megszüntetését, átalakítását, eladását vagy - kedvező piaci lehetőség esetén - vásárlását jelenti - közli a gyorsjelentés. A csoport a hagyományos kereskedelmi tevékenységből kivonul és erőforrásait a hatékonyabb működésre fordítja. A 2,044 milliárd forint bruttó fedezet, az árbevétel és az értékesítés költségének különbözete, 5,9 százalékkal volt alacsonyabb a bázisnál.

A társaság a működési költségeket egy év alatt 16,3 százalékkal 1,988 milliárd forintra szorította vissza, így az üzemi szintű nyereség 56 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 202 millió forint veszteséggel. A pénzügyi profit 44 millió forintot tett ki, míg egy évvel korábban a Fotex ezen a soron 40 millió forint veszteséget könyvelt el.

A Fotex a gyorsjelentésben megismételte a tulajdonában lévő ingatlan portfólió 95,006 milliárd forintra becsült alsó értékét, amit a 2006. évi beszámolóban már közölt. A társaságcsoport konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén 35,078 milliárd forint volt, kilenc százalékkal kevesebb a bázisnál. A 7,072 milliárd forint jegyzett tőkéjű Fotex saját tőkéje 3,6 százalékos éves csökkenéssel 32,345 milliárd forintot tett ki.

A Fotex részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír a hétfői tőzsdenapon 155 millió forintos forgalomban 887 forinton, a péntekinél két forinttal magasabban zárt. Az elmúlt 52 hétben a részvény legalacsonyabb árfolyama 390, a legmagasabb 936 forint volt.