Nőtt az ipari termelés az euróövezetben

Vágólapra másolva!
A vártnál jobban, 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban az euróövezet országaiban - derül ki a hétfőn megjelent statisztikai adatokból. Elemzők 0,3 százalékos havi többletre számítottak.
Vágólapra másolva!

Az idén már a második egymást követő hónapban bővül az ipari termelés: januárban még 0,6 százalékkal esett az előző hónaphoz képest, februárban már 0,5 százalékkal emelkedett. Ez összességében azt jelenti, hogy az első negyedben 0,8 százalékos volt a bővülés a tavalyi utolsó negyedhez képest.

A tizenkét havi ütem márciusban, 3,7 százalék, kissé lassúbb volt a februári 3,9 százaléknál, de még mindig jóval gyorsabb a januári 3,3 százalékos ütemnél.

Elemzők szerint a feldolgozóipar lendületes fejlődése azt valószínűsíti, hogy az EKB a második félévben is folytatja a kamatemelést, miután a piac biztosra veszi, hogy júniusban negyed ponttal 4 százalékra emelkedik az irányadó kamat az euróövezetben.

Az egész EU-ban márciusban 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés a februári, 0,4 százalékos ütem után, a tizenkét havi fejlődés pedig 3,9 százalékra gyorsult a februári 3,8 százalékról.A magyar adatokat a hétfőn megjelent EU-statisztikai még nem tartalmazza.