Új szervezet őrködik az állami vagyon felett

Vágólapra másolva!
Júliustól új szervezet felügyeli az állami vagyont. A neve Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz, amely ez év végétől jogutódja lesz az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-nek, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak és a Nemzeti Földalapkezelőnek (NVK).
Vágólapra másolva!

Az új szervezetről szóló törvénytervezetet a kormány terjeszti elő néhány héten belül. Az állam tulajdonosi jogait az NVK-n keresztül az öttagú Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács gyakorolja majd - írja a Népszabadság.

A Nemzeti Vagyonkezelő a több tízezer milliárdos állami vagyonnal járó jogokat és kötelezettségeket jövő év elején veszi át. Az addig tartó átmenet módjáról már a tanácsnak kell döntenie. Ebbe, a tervek szerint két tagot javasolhat a pénzügyminiszter, kettőt a gazdasági miniszter, egyet pedig a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az új szervezet önállóságát behatárolná, hogy gazdálkodásának irányáról a kormány, illetve a költségvetési törvényen keresztül a parlament döntene, és a bevételei is az államkasszába folynának bele. A tanács számos pénzügyi döntést nem hozhatna meg az Országgyűlés nélkül, amelynek az elnök évente beszámolna - derül ki a Népszabadságból.

Az új törvénynek várhatóan lesz egy vagyonkezelési melléklete, amelyben megneveznék a tartósan állami tulajdonban maradó vagyont. Ezek közé tartozhatnak az erdészetek, a Paksi Atomerőmű vagy a Magyar Fejlesztési Bank

A mostani tervezet tíz éve a legnagyobb horderejű változást hozná az igencsak túlburjánzott állami vagyonkezelésben.