A Rosznyefty újabb részt szerzett a Jukoszból

Vágólapra másolva!
Az orosz Rosznyefty állami olajtársaság szerezte meg a csődbe taszított Jukosz olajtársaság Szamaranyeftyegaz termelőegységét 165,5 milliárd rubelért (6,43 milliárd dollár) a csütörtökön rendezett aukción.
Vágólapra másolva!

A Szamaranyeftyegaz a Jukosz legvonzóbb termelőegységének számít, három, napi 400 ezer hordónyi összkapacitású finomítót és 200 ezer hordónyi feldolgozóipari kapacitást foglal magába. A Jukosz-vagyon 11-es csomagjának induló ára 154,1 milliárd rubel (5,99 milliárd dollár) volt.

E hónap elején értékesítették a kelet-szibériai Jukosz-egységekből álló csomagot 6,4 milliárd dollárnak megfelelő kikiáltási áron. Ezt szintén a Rosznyefty szerezte meg.

A Vedomosztyi című üzleti lap korábban úgy értesült, hogy a Rosznyefty és a Gazprom előre megállapodott a 10-es és a 11-es Jukosz-csomag egymás közti megosztásában.

A Rosznyeftyet a kevéssé ismert Nyefty Aktiv nevű moszkvai székhelyű vállalat képviselte az aukción. A Rosznyefty mellett egyetlen cég, a Verzar nevű társaság tett vételi ajánlatot. A Verzar cég mindaddig ismeretlen társaság volt, amíg a legutóbbi aukción nem indult a Jukosz villamosipari részlege megszerzéséért.

A Jukosz olajtársaság csődjét tavaly augusztusban jelentették be, egy évvel alapítója, Mihail Hodorkovszkij bebörtönzése után. A Rosznyefty a múlt héten is vásárolt egy részt a Jukosz-vagyonból. A Tomszknyefty megszerzésével a Rosznyefty lett a legnagyobb orosz olajtársaság.

MTI/[origo]