Új szerepben a fogyasztóvédelem

Vágólapra másolva!
A  fogyasztóvédelem megerősítéséről döntött szerdai ülésén a kormány - közölte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter. A regionális fogyasztóvédelmi felügyelőségek a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség irányítása alá kerülnek a közigazgatási hivataloktól.
Vágólapra másolva!

A hatékonyabb ellenőrzés érdekében a létszámot 218-ról 498-ra emelik 2009-ig. A folyamatos jogsértéseket erőteljesebb bírságolással, büntetőjogi felelősségre vonással kívánják szankcionálni, továbbá ezek a cégek az állami forrásokra sem pályázhatnak majd.

Országos hálózatot alakítanak ki a fogyasztóvédelmi tanácsadó irodákból, itt jobb minőségű szolgáltatást, jogi segítséget, tanácsadást, tájékoztatást kaphatnak a fogyasztók. A békéltető testületeket is továbbfejlesztik, hogy hatékonyabban működjenek közre a vitás kérdésekben.

Létrehozzák a fogyasztóvédelmi tanácsot, ebben az állami, a civil és szakmai képviselők egyeztethetnek a fogyasztóvédelemről. Az iskolákban is tananyaggá válik a fogyasztóvédelem.A tervek között szerepel, hogy a fogyasztóvédelmi és a piac-felügyeleti szervek összehangoltabban végzik majd feladataikat.