Összemegy a monetáris tanács

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére a kormány beterjeszti a jegybanktörvény módosítását, amely egyszerűsíti az intézmény működését, csökkenti a monetáris tanács tagjainak és a jegybank alelnökeinek számát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére a kormány mai ülésén megtárgyalta a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény módosítását. Az ülésen részt vett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is.

A kormányülést követően a kormány olyan törvénymódosítást terjeszt az Országgyűlés elé, amely egyszerűsíti a jegybank működését. Karcsúsodik az intézmény irányítása. Ezzel a hatékonyabb és takarékosabb működés a cél.

A törvénymódosítás szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának létszáma 5-7 főre csökken, amely azonban a jelenlegi tagok mandátumát nem érinti. A jegybank valamennyi alelnöke tagja lesz a monetáris tanácsnak. A jegybanknak két alelnöke lesz az eddigi legalább három, legfeljebb öt helyett.

Megszűnik a jegybank igazgatósága, feladatait az intézmény elnöke veszi át. Megszűnik a jegybank közgyűlése is, a jövőben az államot - mint részvényest - képviselő, államháztartásért felelős miniszter a jegybankról szóló törvényben tételesen meghatározott tárgykörökben részvényesi határozattal dönt.

Magyarország európai uniós tagsága alapján a jegybanktörvény módosításakor ki kell kérni az Európai Központi Bank véleményét is. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak, és a szöveg véglegesítése során a törvényalkotók figyelembe tudják venni az Európai Központi Bank esetleges javaslatait is.