Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagyot ugrott a Wienerberger osztrák cég

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb téglagyárcsoportja, az osztrák Wienerberger  kedden 33,31 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről, majdnem hétszer többet a tavalyi első negyedévi 4,93 milliónál.
Vágólapra másolva!

A nagy ugrást részben az építőiparnak kedvező, enyhe európai időjárás hozta. Ugyanakkor sokat segítettek az áremelések is. Fejlesztő beruházásokból viszont jóval kevesebb volt: 42,3 millió eurónyi az egy évvel korábbi 72,2 millió helyett.

Csak Észak-Amerikában volt gyenge a piac az új lakóingatlan-építkezések visszaesése és a rossz időjárás miatt. A legjobb a közép-kelet-európai piac volt az első negyedben. Az üzemi eredmény, 39,12 millió euró, két és félszer több volt az egy évvel korábbi 16,06 milliónál.

A pénzforgalmi többlet (EBITDA), 83,9 millió euró, 51 százalékkal javult az egy évvel azelőtti 55,6 millióhoz képest. A bevétel, 507,33 millió euró, 32 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévi 383,95 milliót.

Az első negyedévben a közép-kelet-európai piac volt a csúcs a csoport számára: az EBITDA ott 311 százalékkal 39,5 millió euróra, a forgalom 111 százalékkal 156,5 millió euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest a kedden megjelent beszámoló szerint. Mindezek ellenére Magyarországon a piac "visszafogott" fejlődésére számítanak a cégnél.

A Wienerberger tovább terjeszkedik kelet felé: Lengyelország déli részén, Olesnicában új téglagyárat épít, és bővíti üzemeit Gdansk közelében Leborkban, Varsó mellett Dobréban és Torunban is. Csehországban Prágától északra, Brozanyban is új gyárat épít, és bővíti a termelést a tavaly év végén megszerzett hodoníni téglagyárban. A cégnél a múlt héten, pénteken bejelentett új beruházások 120 millió euróba kerülnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről