Pannonplast: kevesebb árbevétel

Vágólapra másolva!
A Pannonplast Műanyagipari Nyrt. az év első három hónapjában 63 millió forint nettó profitot ért el, 42,2 százalékkal kevesebbet az előző év első negyedévinél - közölte a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésében.
Vágólapra másolva!

Az árbevétel 30,1 százalékkal 3,006 milliárd forintra esett vissza, részben részesedések és tevékenységek eladása miatt. Üzemi szinten a Pannonplast 194 millió forint veszteséget könyvelt el, 10,2 százalékkal kevesebbet a bázisnál. Az egy részvényre jutó nyerség 25,9 forintról 16,6 forintra csökkent. Az árbevétel és a profit csökkenésének ellenére a társaság a működést stabilnak jellemzi a gyorsjelentésben.

A kamat-, adófizetés, tőketörlesztés és értékcsökkenési leírás előtti profit 70 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 214 millió forinttal, aminek oka a bázishoz képest magasabb értékcsökkenés. A pénzügyi műveletek nyeresége a negyedévben elérte a 243 millió forintot, amiből több mint 200 millió forint a Synergon 12,9 százaléknyi részvényen elszámolt nem realizált árfolyamnyeresége.

A Pannonplast folytatja a már korábban megkezdett munkát, ami szerint a műanyagiparral túlsúlyozott vállalati befektetési portfolió helyett a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházási és üzemeltetési tevékenység kap nagyobb hangsúlyt a társaságcsoport tevékenységében - áll a jelentésben.

A 3,006 milliárd forint árbevétel döntő hányada a csomagolási anyagok üzletágból származik, amelynek árbevétele 4,4 százalékkal 2,711 milliárd forintra csökkent, míg az üzemi nyereség 64 millió forintról kétmillió forintra esett vissza. A csökkenést a Pannonplast a tubusgyártó Tu-Plast konszolidációs körből való kikerülésével magyarázza. Az üzletágban az egy főre jutó árbevétel 6,9 százalékkal nőtt egy év alatt.

A Pannonplast csoportnak az időszak végén 1,317 milliárd forint nettó hitelállománya volt, szemben az egy évvel korábbi 2,24 milliárd forinttal.

A csoport konszolidált mérlegfőösszege március végén 19,088 milliárd forintot tett ki, éves összehasonlításban 8 százalékkal csökkent. A 379 millió forint jegyezett tőkéjű Pannonplast saját tőkéje a negyedév végén 12,426 milliárd forint volt, 6,3 százalékkal kevesebb a bázisnál.

A Pannonplast részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a pénteki kereskedést 4 580 forinton zárták. Az elmúlt egy évben 2 625 és 4 805 forint között mozgott a papír árfolyama.