Óriási olajmezőt találtak Kínában

Vágólapra másolva!
A minap felfedezett olajmező a becslések szerint 10 százalékkal növeli Kína jelenlegi tartalékait. A szélsebesen növekedő távol-keleti országban csak tavaly közel 15 százalékkal bővült a fogyasztás, és 2020-ra várhatóan megduplázódik az importfüggősége.
Vágólapra másolva!

Több mint 30 éve nem találtak akkora olajmezőt Kínában, mint amekkorára egy tengeri lelőhely felfedezésével tettek szert. Az újonnan felfedezett bizonyított készletek elérik a 405,07 millió tonnát vagy 2,96 milliárd hordót, így átmenetileg megkönnyebülést jelent az egyre emelkedő fogyasztás és az energiabiztonság szempontjából. A Kína északi felén tett felfedezés, amelyet az érintett PetroChina úgy írt le, mint "terjedelmes, minőségi és gazdaságos olajmező", a becslések szerint 10 százalékkal növeli Kína jelenlegi tartalékait. Kína egyébként jelenleg a világ 10. legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, mintegy 50 milliárd tonnával.

A hírt az állami tulajdonú Kínai Központi Televízió úgy jelentette be mint az ország legnagyobb ilyen "fogását" 1974 óta, és valószínűleg egész Kelet-Ázsiában az elmúlt évtizedek legnagyobb lelőhelyei között van. A PetroChina a Hongkongi Értéktőzsdén publikált közleménye szerint, ahol egyébként a társaság részvényei is forognak, a valószínű olajkészlet 300 millió tonna körül van, de a lehetséges készletek is 200 millió tonna fölött alakulnak. A bizonyított földgázkészlet is tetemes, a mintegy 140 milliárd köbméter körülbelül 112 millió tonna olajjal egyenértékű. A mező kényelmesen közel helyezkedik el Pekinghez és Tiancsinhez, amelyek a kereslet nagy központjai.

A nagy belföldi készletek felfedezése kulcsfontosságú Kína számára, amely robusztus gazdasági fejlődése alatt kis olajexportáló országból mára az igényei 43 százalékát importból fedező nagyfogyasztóvá lett. A belföldi kitermelés mintegy 140 millió tonnával részesedik a kereslet kielégítéséből, és az importfüggőség várhatóan megduplázódik 2020-ra, ahogy a növekvő gazdaság és jólét mind több kínainak engedi meg, hogy személygépkocsit vásároljon vagy hogy repülőgépen utazzon.

Csak a múlt évben 14,4 százalékkal nőtt az olajfogyasztás, eközben a belföldi kitermelés mindössze 1,7 százalékkal bővült - számol be a Forbes. A növekvő igények arra ösztönzik Kína három állami tulajdonú olajvállalatát, köztük a PetroChina nevű céget, hogy átfésülje a glóbuszt olajért és drágán külföldi olajmezőket vásároljon. Kína azonban, amellett, hogy Afrikában, Közép-Ázsiában és Közép-Amerikában is kutat az olaj után, gazdasági stratégiája szerint az önellátást a lehető legmagasabb szinten tartja fönn.

A PetroChina, amelyik része Kína legnagyobb olajipari csoportjának, a China National Petroleumnak, még 2004-ben fedezte föl az első öt olajmezőt a most is érintett térségben. A PetroChina részvényei a Hongkongi Értéktőzsdén és New Yorkban is jelentősen erősödtek a hírre. A társaság részvényesei között van Warren Buffett is.