Megvenné a Microsoft a Yahoot

Vágólapra másolva!
Mintegy 50 milliárd dolláros, rekord nagyságú ügylet keretében olvadhat össze a Microsoft és a Yahoo. A két cég egyesüléséről a közelmúltban több találgatás is napvilágot látott, a mostani információ azonban a részvényárakra is erősen hatott.
Vágólapra másolva!

A Yahoo internetes keresőcég részvényei 14 százalékot erősödtek azt követően, hogy sajtóértesülések szerint a Microsoft felvásárlási ajánlatot tett a cégre. Észak-amerikai jelentések szerint a Microsoft élénk érdeklődést tanúsít a Yahooval való egyesülés iránt; az üzlet értéke akár 50 milliárd dollár is lehet.

Az elmúlt években már megszaporodtak a lehetséges közös üzletre irányuló találgatások, tavaly pedig a jelentések szerint több informális megbeszélést is tartottak a témában. A Microsoft és a Yahoo az utóbbi időkben csak bottal ütheti a Google nyomát az internetes keresők sok milliárd dolláros piacán, ami erős motiváció lehet egy ilyen döntés mellett.

Csalódást keltő eredmények

Elemzők szerint a Google legutóbbi, 3,1 milliárd dolláros üzlete - a webes hirdetésekre specializálódott DoubleClick céget vásárolta meg - növelte a terhet a Microsofton, hogy megerősítse jelenlétét az online keresők piacán.

A Microsoft részvényei azonban több mint 1 százalékot estek, miután a Wall Street Journal és a New York Post hírt adott a lehetséges egyesülésről - írta a BBC. Ennek oka nagyrészt az lehetett, hogy a Yahoo csalódást keltett az elemzőkben az utóbbi időkben a teljesítményével, a legutóbbi negyedben például 11 százalékkal lett kisebb a cég profitja. A Yahoo nemrég iktatott be egy új szoftverrendszert, amely a remények szerint nagyobb hirdetési forgalmat biztosíthat, de a cég szerint az ebből fakadó haszon csak a második üzleti negyedben fog jelentkezni.