Felvásárlási ajánlat érkezett a Reutersre

Vágólapra másolva!
Kanadai vagy ausztrál érdeklődő jelentkezett be az amerikai Reuters hírügynökségért. Az ajánlat összegét egyelőre nem lehet tudni, de az máris jelentősen fellendítette a Reuters-részvények értékét.
Vágólapra másolva!

Húsz százalékkal drágult a Reuters Group hírügynökség és pénzügyi információszolgáltató részvénye péntek délelőtt a londoni értéktőzsdén, miután a cégnél megerősítették azokat a piaci értesüléseket, hogy előzetes felvásárlási ajánlatot kaptak. Az ajánlattevő egyelőre nem ismert, ám piaci híresztelések szerint a kanadai Thomson Corp. vagy az ausztráliai News Corp. lehet a Reuters kérője. A Rupert Murdoch tulajdonában lévő News Corp. a hét elején 5 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot adott a Dow Jones médiakonszernre, de az ellenőrző részvénytulajdonos Bancroft család nemet mondott. A nap folyamán később ezzel kapcsolatban a Bloomberg LP úgy nyilatkozott, hogy jelenleg sem a Reuters, sem a Dow Jones iránt nem érdeklődik.

A londoni Reuters Group bevétele az első negyedévben 626 millió font volt, kevesebb az egy évvel korábbi 633 milliónál. A csoportszerkezet változása és valutaárfolyam-változások nélkül 6,5 százalékos volt a szerves növekedés, az egy évvel korábbi 4 százaléknál jobb, de az árfolyamhatásokkal - főként a dollár gyengülése miatt - a tényleges bevétel 1,1 százalékkal csökkent az egy évvel azelőttihez képest. Az elemzők 625 millió fontos bevételt és 6,1 százalékos szerves növekedést vártak.

A Reuters korábban 305 millió fontos adózott eredményt jelentett tavalyról, 33 százalékkal kevesebbet a 2005-ös 456 milliónál. A visszaesést a legfontosabb fejlesztő beruházások tavalyra elszámolt, 77 millió fontos részösszegével indokolták. Összesen 228 millió fontot ruháztak be tavaly, 50 millióval többet, mint 2005-ben. Az üzemi eredmény a folytatódó tevékenységekből, egyszeri tételek nélkül, 8 százalékkal 308 millió fontra csökkent 334 millióról. A bevétel 6,5 százalékkal 2,57 milliárd fontra emelkedett 2,41 milliárd fontról; Kínában és Indiában kiemelkedően, 20, illetve 17 százalékkal nőtt a bevétel. A csoportszerkezet változása és valutaárfolyam-változások nélkül 4,8 százalékos volt a szerves növekedés, ez elmaradt az 5-6 százalékos vállalati várakozástól. Idén legalább 6 százalékos szerves bevételnövekedésben bíznak a Reuters vezetői.