Szibériai olajmezőt vásárolt a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság megvásárolta az oroszországi Matyuskinszkaja Vertikal LLC 100 százalékát orosz magánszemélyektől. Miután az orosz versenyhivatal jóváhagyta az ügyletet, a felek 2007. április 24-én lezárták tranzakciót.
Vágólapra másolva!

A Mol friss szerzeménye, a Matyuskinszkaja Vertikal LLC birtokolja a nyugat-szibériai Tomszk régióban, Oroszország egyik fő olajtermelő körzetében elhelyezkedő Matyuskinszkij blokk kutatási és termelési engedélyét - tájékoztatta az [origo]-t közleményben a Mol. A blokk területe 3231 négyzetkilométer (tizenötször nagyobb, mint a ZMB mező, és tízszeresen haladja meg a Szurgut-7 blokk méretét).

A terület infrastrukturális ellátottsága jó, a blokk közelében húzódik a Transznyeft fő csővezetékrendszere. Az alacsony bizonyított és várható készletszinten, valamint a jelenlegi termelésen túl (a Miller&Lents készletminősítő vállalat értékelése szerint a bizonyított és várható készlet 6 millió hordót tesz ki, míg a jelenlegi termelés 550-600 hordó naponta) a mező jelentős kutatási potenciállal rendelkezik.

A kutatási engedély 2010-ig érvényes, a kötelező munkaprogram szeizmikus mérést és három kutatófúrás lemélyítését írja elő. A termelési engedély 2029-ig érvényes. A Matyuskinszkaja Vertikal LLC megvásárlása kiválóan illeszkedik a Mol korábban meghirdetett stratégiájába, amely kiemelt szerepet szán további kutatási és termelési projektek megszerzésére Oroszországban.