Az ezerforintos a hamisítók kedvence

Vágólapra másolva!
A leggyakrabban hamisított bankjegy Magyarországon továbbra is az 1000 forintos, amely az első negyedévben az összes hamisítvány 74 százalékát tette ki.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői 2007 első negyedévében 2725 darab, a forgalomból lefoglalt forintbankjegy-hamisítványt vizsgáltak, 2467 eset kapcsán - derül ki az MNB első negyedévi jelentéséből.

Ez a mennyiség - az előző negyedévi átmeneti csökkenéstől eltekintve - megfelel a korábbi időszakok átlagának, a készpénzforgalom biztonságát nem zavarja.

A forintbankjegyeket nyomdai eljárással továbbra sem hamisítják, az összes vizsgált hamisítványt valamilyen irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) állították elő.

Az MNB Nemzeti Készpénzszakértői Központjának (NKK) szakértői összesen 812 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak az első negyedévben. A hamis valuták 89 százaléka euró, 8 százaléka dollár, 3 százaléka egyéb valuta volt. A hamis euróbankjegyek előfordulása továbbra sem jelentős - állapítja meg a jelentés.