Pannonplast: ismét nincs osztalék

Vágólapra másolva!
A pénzügyi igazgató szerint a Pannonplast papírjai a legjobban teljesítők közé tartoznak a Budapesti Értéktőzsdén. A társaság azonban, ahogy évek óta, úgy most sem fizet osztalékot.
Vágólapra másolva!

A Pannonplast szombati éves rendes közgyűlésén, amelyen a tulajdonosok 26,6 százaléka volt jelen, jóváhagyták igazgatóság javaslatát arról, hogy a 2006. évi 115 millió forint nem konszolidált adózott nyereséget helyezzék eredménytartalékba, és a társaság ismét ne fizessen osztalékot.

A ma már főleg vagyonkezeléssel és befektetéssel foglalkozó Pannonplast tulajdonosai 2002 óta nem kapnak osztalékot. A magyar számviteli szabályok alapján készített nem konszolidált auditált mérleget 12,644 milliárd forint főösszeggel hagyták jóvá. A határozati javaslatokat rendre 878.791 szavazattal fogadták el, és a nem szavazatok száma többnyire 129 ezer volt.

Gyimóthy Dénes, a Pannonplast pénzügyi igazgatója a beszámolóban elmondta, hogy a 2005. év a zsugorodás éve volt, a korábban főleg műanyagipari tevékenységet folytató társaság a vagyonkezelésre és a terjeszkedésre koncentrált.

Ennek jegyében a Pannonplast jó néhány üzleti részesedést adott el, ugyanakkor meghatározó tulajdont szerzett a szintén tőzsdén lévő Synergon Nyrt.-ben. A Pannonplast megalakította a hosszú távon biztos stratégiai hátteret biztosító megújuló energiák üzletágat, amely jelenleg elsősorban a hazai lehetőségeket vizsgálja.

A pénzügyi igazgató a budapesti értéktőzsdén egyik legjobban teljesítő részvénynek nevezte a Pannonplast papírjait, ami - közlése szerint - a külföldi intézményi befektetők bizalmának köszönhető. A részvény az árfolyam-emelkedéssel ismét megközelítette a 100 millió dolláros tőzsdei kapitalizációit - hangsúlyozta Gyimóthy Dénes.

A közgyűlésen felhatalmazták az igazgatóságot Pannonplast-részvény vásárlására legalább egy forint, legfeljebb az egy részvényre jutó saját tőke 130 százalékának megfelelő áron. A saját tőkét a mindenkori utolsó negyedévi gyorsjelentés alapján kell figyelembe venni a határozati javaslat szerint. A saját részvény vásárlására az optimális tőkeszerkezet miatt van szükség - magyarázta az igazgatóság az előterjesztést.