Felminősítette Lengyelországot az S&P

Vágólapra másolva!
Az elsőrendű adósi kategóriába, egy fokozattal a magyar osztályzat fölé emelte csütörtökön a szuverén lengyel devizaadós-kockázati besorolást a Standard & Poor's, azzal az indokkal, hogy a növekvő belpolitikai kockázatok ellenére továbbra is erőteljes a lengyel gazdasági növekedés. A cég 2012-ben számít a lengyel euróövezeti csatlakozásra.
Vágólapra másolva!

Lengyelország hosszú lejáratú devizaadósságának kockázati osztályzata az eddigi, közepes befektetői "BBB plusz"-ról az elsőrendű "A" sáv alsó fokozatára, "A mínusz"-ra javul a világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint. A hazai valutában kiadott, hosszú és rövid futamú szuverén adósság besorolása "A/A-1"-re emelkedik az eddigi "A mínusz/A-2"-ről. Az új osztályzatok kilátása stabil.

Lengyelország ezzel mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél - S&P, Moody's, Fitch Ratings - az elsőrendű "A" sávban van; Magyarország az egyetlen a közép-európai EU-gazdaságok közül, amelyre a Standard & Poor's és a Fitch gyengébb, "BBB" osztályú besorolást tart érvényben.

A lengyel adósbesorolás felminősítéséhez fűzött elemzésében Kai Stukenbrock, az S&P európai feltörekvő piaci szuverén besorolásokért felelős térségi igazgatója azt mondta: a lépés tükrözi, hogy a lengyel gazdaság növekedési kilátásai erősek és kiegyensúlyozottak, és erre a kilátásra továbbra sincs hatással a romló belpolitikai környezet. A lengyel adósosztályzatot emellett a versenyképes és egyre sokoldalúbb gazdaság, valamint a mérsékelt és csökkenő küladósságteher is alátámasztja.

A lengyel osztályzatot terhelő tényezők között van ugyanakkor a politikai instabilitás, amely akadályozza a szerkezeti reformokat, valamint a magas összesített államadósság és a szintén magas - bár gyorsan csökkenő - munkanélküliség.

A hitelminősítő a javuló lengyel növekedési kilátások fő hajtóerői közé sorolja a beruházások erőteljes emelkedését és a magánfogyasztás erősödését. Az S&P becslése szerint a lengyel GDP-érték 2007-2010 között évente átlagosan 5,6 százalékkal fog növekedni, anélkül, hogy a gazdaságban jelentősebb egyensúlyhiányok alakulnának ki. A legvalószínűbb lengyel euróövezeti csatlakozási dátum 2012, áll az elemzésben. Az S&P a magyar belépést 2014-re valószínűsíti.

A lengyel kormány összetétele és instabilitása gyengíti a piacorientált szerkezeti reformok és a gyorsított ütemű költségvetési konszolidáció kilátásait. A kiadási oldali reform előrevitelében mutatott tétlenség és a munkáltatói adók tervezett csökkentése miatt az államháztartási hiány valószínűleg 2010-ig is csak 3,1 százalékig csökken az idei évre várt 3,5 százalékról, miközben a GDP-arányos államadósság a jelenlegi 49 százalékon fog stagnálni.

Stukenbrock szerint az új osztályzat stabil kilátása további felminősítést valószínűsítő pozitívra változhat, ha a kormány előáll egy világos, hiteles és fenntartható deficit- és adósságcsökkentő programmal. A lengyel besorolásra lefelé irányuló nyomást gyakorolna ugyanakkor, ha a populista programok és a kormányzati instabilitás miatt romlana a költségvetési mérleg és az üzleti környezet, vagy emelkedésnek indulna az államadósság.

A csütörtökön bejelentett osztályzatjavítással Lengyelország szuverén devizaadósi besorolása a Standard & Poor's listáján egy fokozattal a "BBB plusz" szintű magyar osztályzat fölé került.

Az S&P tavaly júniusban, már a költségvetési egyensúlyi program ismertetése után rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak közepes befektetői, spekulatív elemeket is tartalmazó "BBB plusz"-ra a szuverén magyar devizaadós-kockázati osztályzatot, azzal az indokkal, hogy a cég szerint a közfinanszírozás állapotában megismert romlás nagyobb mértékű, mint amennyit a csomag javíthat rajta.