Az oroszok megint az MTelekomot akarják

Vágólapra másolva!
A vezető orosz mobilszolgáltatóban levő részesedését ajánlotta föl a Sistema-csoport a Deutsche Telekomnak lapinformáció szerint. Elemzők úgy vélik, a németek "szkeptikusak" az ajánlattal kapcsolatban, ami szerintük egyébként a magyar kormány "elkeseredett ellenállását" is kiváltaná.
Vágólapra másolva!

Az orosz Sistema-csoport ismét megkörnyékezte a Deutsche Telekomot - írta a német távközlési vállalattól származó információkra hivatkozva csütörtökön a Financial Times Deutschland. A szerteágazó tevékenységet végző orosz vállalat a vezető orosz mobilszolgáltatóban, a Mobile TeleSystemsben (MTS) lévő részesedését ajánlja a Deutsche Telekomhoz tartozó Magyar Telekomért cserébe. A Deutsche Telekomnál nem kommentálták az értesülést.

A lap szerint az ajánlat nem kecsegteti sok sikerrel a Sistemát: ágazati elemzők úgy vélték, hogy a német vállalat vezetése meglehetősen szkeptikus az ajánlattal kapcsolatban. Ráadásul a Magyar Telekom eladása egy orosz csoportnak "feltehetően a magyar kormány elkeseredett ellenállását váltaná ki" - írta a lap.

A Sistema először tavaly novemberben jelezte, hogy szívesen vásárolna részesedést nyugat-európai távközlési vállalatokban, köztük a Deutsche Telekomban. A Sistema akkor is az MTS-t ajánlotta fel, cserébe 10-20 százalék közötti részesedést kért a német cégben. A német pénzügyminiszter akkoriban azt mondta, hogy nincs napirenden a téma, a Sistema milliárdos elnök-tulajdonosával, Vlagyimir Jevtusenkovval folytatott ezirányú megbeszélések eredménytelenül zárultak. A német távközlési miniszter azonban idén, márciusban lapbeszámolók szerint állítólag már bizakodóbban beszélt arról, hogy eredményre vezethetnek a tárgyalások a Sistema és a DT között. Ugyanakkor a kormány és a DT vezetése is cáfolta, hogy lennének tárgyalások.

A DT tavaly novemberben kinevezett új vezetője, Rene Obermann március elején azt jelentette be, hogy a vállalat terjeszkedni akar külföldön a mobilszolgáltatásban, egyebek mellett felvásárlások révén. Ehhez bizonyos üzletrészek eladása szükséges, a Magyar Telekom neve azonban nem merült fel a megvizsgálandó eladások között.

A Sistema ingatlan, távközlési és pénzügyi szolgáltatásokból származó árbevétele, a legutóbbi rendelkezésre álló adatok szerint 2005-ben 7,6 milliárd dollár volt. A céget 2005-ben vezették be a Londoni Értéktőzsdére. A Sistema mobiltelefon-üzletága, az MTS 58,2 millió előfizetőt szolgál ki; leányvállalatai működnek Ukrajnában, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Fehéroroszországban. Az MTS-ben a DT-nek korábban 40 százalékos részesedése volt, ezt azonban fokozatosan leépítette; maradék 10,1 százalékos érdekeltségét 2005-ben adta el.

Az [origo] kiadója a T-Online, amely a Magyar Telekom csoport tagja.