A PM hallgat Kóka adóbejelentéséről

Vágólapra másolva!
A gazdasági és a pénzügyi tárca azt javasolja a kormánynak, hogy ne vezessék be az elvárt adót és semmilyen új adónemet, az adóbevallási és ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával érjék el a kívánt célt - mondta Kóka János. A bejelentés érdekessége, hogy Kóka a pénzügyi tárcát is az ellenzők közé sorolta, a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán azonban az [origo] megkeresésére azt mondták, hogy a szerdai kormányülésig nem kommentálják ezt a hírt.
Vágólapra másolva!

A gazdasági és közlekedési miniszter a Versenyképességi Tanács ülését követő keddi sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az így nyerhető többlet-adóbevétel alulmúlja a konvergenciaprogramban szereplő, az elvárt adótól várt mintegy 60 milliárd forintos bevételt. Kóka János hozzátette: negyedévente tekintik majd át, hogy az egyes adóbevételek hogyan teljesülnek. Az adóhivatal ehhez megkapja a szükséges feltételeket - mondta.

"Ha a kormány szerdai ülésén ezt a javaslatot nem fogadja el, újabb egyeztetési kör kezdődik" - mondta egy újságírói kérdésre válaszolva.

A miniszter szavai szerint hétfőn a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel, a két kormánypárti frakció képviselőjének jelenlétében tárgyaltak arról, hogy hogyan tudnák kiváltani az elvárt adót egy alkotmányos, a kormány eredeti szándékát tükröző, a vállalkozások számára is elfogadható javaslattal. Hozzátette: a pénzügyi tárca és a gazdasági minisztérium képviselői olyan alternatívát készítettek, amelyet a Versenyképességi Tanács egyhangúlag elfogadott.

A miniszter hangsúlyozta: az adóbevallási és ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával kívánják elérni, hogy javuljon az adómorál, szélesebb legyen az adózók bázisa, kifehéredjen a szürke- és a feketegazdaság.

Kóka János szavai szerint a javaslatuk alapján a törvény meghatározna egy adóalap-minimumot. A javaslat többlet-adatszolgáltatási lehetőséget biztosítana az adóhatóság számára azon cégeknél, amelyeknél az adózás előtti eredmény nem éri el a korrigált árbevétel 2 százalékát - ismertette Kóka János. A meghatározott alapelvek szerint semmi olyan adatot nem lehetne elkérni a cégektől, amelyek az adóhatóságnál már megvannak, vagy bármilyen más bevallásból kikövetkeztethető lehet. Semmiféle többlet-adminisztratív kötelezettséget nem írnának elő a vállalkozások számára ahhoz képest, amelyek egyébként a könyvelésükben szerepelnek, valamint nem lehetne megvásárolni az adóellenőrzés kivédését.

Az a feladat, hogy az adóhatóság szűrje ki azokat, akik "bujkálnak" az adófizetés kötelezettsége alól - mondta a gazdasági miniszter.

Kóka János elmondta: a Versenyképességi Tanács ülésén szó volt a gazdasági tárca bürokrácia-mentesítő csomagjáról, az "Üzletre hangolva" elnevezésű programról. Szavai szerint éves szinten 100-150 milliárd forintnyi költségtől kívánják "megszabadítani" a vállalkozásokat, amennyiben a közigazgatási egyeztetésen és a kormány döntéshozó fórumán a javaslat átmegy. Ennek érdekében a tervek szerint 40 ponton avatkoznak be az adminisztráció, a jogszabályalkotás, a különféle hatósági és államigazgatási eljárások folyamatába. A következő időszakban kormányhatározat készül erről - tette hozzá.

A tanács ülésén szó volt a kutatás-fejlesztés, innovációs stratégia elkészítéséről is. Kóka János közölte: 90 napon belül kerül a kormány elé a részletes cselekvési terv.

Az újabb adóterhek helyett az adóbeszedés hatékonyságának növelését tartja kívánatosnak az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). Az IVSZ diszkriminatívnak és a gazdasági versenyképességet csökkentő intézkedésnek tartja a kormány által bevezetni kívánt elvárt adót. A szövetség elnöke szerint az IKT iparágban különösen a szoftverfejlesztőket érinti hátrányosan az új adónem.

Az IVSZ egyöntetűen szükségesnek tartja, hogy szélesítsék az adóbázist, illetve növeljék az adófizetők tényleges körét, de ugyanakkor ellenzi a kormány által tervezett új adónem jelenlegi formában történő bevezetését. Az új adónem különösen a kezdő vállalkozások életét nehezítené meg, hiszen tovább növeli az adóterhet és az amúgy is bonyolult és bürokratikus bevallást.

Az elvárt adót azért sem tartja hatékony megoldásnak a szövetség, mert a bevallása révén újabb lehetőség nyílna az adóelkerülésre, hiszen a javaslat a bizonyítás terhét az érintett vállalatokra hárítja, ami számukra jelentős adminisztratív többletterhet okoz. Az új adónem különösen a magas bért fizetőket érinti hátrányosan, így például a szoftverfejlesztőket, hiszen nekik nincsenek árubeszerzéseik, amit levonhatnának.

[origo]/MTI