Kinevezték a jegybank új alelnökét

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök előterjesztésére kedden Sólyom László köztársasági elnök március 27-i hatállyal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökévé nevezte ki Karvalits Ferencet.
Vágólapra másolva!

Az alelnök - aki a monetáris tanács tagja is lesz - az MNB monetáris politikai és közgazdasági, a piaci műveletek és statisztikai területet felügyeli majd.

Szapáry György korábbi alelnök mandátuma február 21-én járt le. Az alelnök személyére a szabályok szerint a jegybank elnöke tesz javaslatot a miniszterelnöknek.

A jelöltet hétfőn hallgatta meg az Országgyűlés költségvetési és gazdasági bizottsága, mindkét testület támogatta a kinevezést.

A bizottságok előtt az alelnökjelölt kifejtette, hogy a jegybank feladata az árstabilitás elérése, ehhez megfelelő eszköz az inflációs célkövetés rendszere. Követendőnek nevezte az inflációs célkövetés rendszerét, és hitet tett a jegybank politikai függetlensége mellett.

A jegybank feladata az árstabilitás elérése, ehhez megfelelő eszköz az inflációs célkövetés rendszere - jelentette ki az alelnökjelölt. Hozzátette, hogy az inflációs célkövetés rendszere hatékony, fenntartható és fejleszthető.

A jegybanknak politikai függetlenségének megtartása érdekében tartózkodnia kell attól, hogy a politikai viták részesévé vagy alanyává váljon - közölte az alelnökjelölt, megjegyezve, hogy fiskális politikai döntéseket csak nagy körültekintéssel kommentálhat az MNB.

Karvalits Ferenc, aki az FHB Jelzálogbank igazgatóságának elnöke volt, 2007. március 27-i hatállyal lemondott erről a tisztségéről és igazgatósági tagsági beosztásáról is, amit az igazgatóság elfogadott.