Mi befolyásolhatja az árfolyamok mozgását?

Vágólapra másolva!
A Reálszisztéma Zrt. az online devizakereskedelem népszerűsítése érdekében 2007. április 2-tól elindítja nyolc héten át tartó online devizajátékát. A játék előtt cikksorozattal hozzuk közelebb a devizakereskedelem világát - ezúttal az árfolyammozgások lehetséges okait vesszük szemügyre.
Vágólapra másolva!

Attól függően, hogy rövid, illetve hosszú távon gondolkodunk, más-más tényezőket kell figyelnünk. Ellentétben az időtáv klasszikus felosztásával, mely rövid távon az egy évnél rövidebb, hosszú távon az egy évnél hosszabb befektetést érti, a forex piacon pár hónap már hosszú időtávnak tekinthető, hiszen a kötések többsége napon belül lezárul.

A rövid időtáv tehát inkább napokat jelöl, és az sem ritka, hogy órákban számolunk. Mivel a devizapiac a leginkább likvid piacok közé tartozik, az események másodpercek alatt zajlanak.

A rövid távon gondolkodók döntéseit befolyásoló tényezők: chart-technika (ennek a területnek hamarosan egy egész cikket szentelünk, az indikátorokkal együtt), piaci várakozások és piaci hangulat (optimista, vagy pesszimista), konjunktúramutatók (GDP, munkanélküliségi adatok, kereskedelmi mérleg stb.), központi bankok és vezető politikusok nyilatkozatai, központi bankok intervenciói, valamint előre nem látható események (terrorcselekmények, természeti csapások).

A hosszú távon befektetők által figyelt mutatók: alapvető adatok (GDP, munkaerőpiac hatása), politikai tényezők, az infláció alakulása (bővebben: vásárlőerő-paritáson alapuló elmélet) és abszolút kamatkülönbségek (például Új-Zéland és Japán között).

Vizsgáljunk meg két tényezőt az utóbbi felsorolásból, melyek alapvető módon határozzák meg a keresztárfolyamokat! Az áru- és pénzpiac hosszú távú befolyását a vásárlóerő-paritás elméletének nevezik, amely szerint a keresztárfolyamot az árupiac által lehet meghatározni.

Ricardo egységes árra vonatkozó törvénye alapján az azonos minőségű termékeknek a nemzetközi árukereskedelem kiegyenlítő hatása miatt ugyanannyiba kell kerülniük bel- illetve külföldön. Ha nem így lenne, óriási kereskedelmi haszonra lehetne szert tenni.

Ebben az esetben a keresztárfolyam a két deviza nemzetközi vásárlóereje közötti különbséget hivatott kiegyenlíteni. Éppen ezért a keresztárfolyamok hosszú távon a nemzetközi inflációs ráták változásainak a különbségét követik.

A kamatparitás-elmélet szerint viszont a keresztárfolyamok meghatározása a pénzpiac segítségével történik, a pénz a legmagasabb hozammal rendelkező országba áramlik. Amelyik országban kamatemelést hajtanak végre, az maga felé irányítja a nemzetközi tőketranszfert (a magasabb kamatok miatt nő a betétek állománya), tehát nő az ország devizája iránti kereslet.

Akkor beszélhetünk egyensúlyi árfolyamról, ha a határidős árfolyam (azaz egy későbbi időpontra vonatkozó árfolyam) és az azonnali árfolyam (spot) százalékos különbsége (swap) megegyezik a nemzetközi kamatlábak százalékos különbségével.

Cikksorozatunk zárásaként legközelebb a technikai elemzéssel és egy-két indikátorral ismerkedünk meg.

További információ és gyakorlási lehetőség: www.realfx.hu