Uniós felszólítás a sportfogadás korlátozása miatt

Vágólapra másolva!
Újabb felszólítást kapott Magyarország az Európai Unió (EU) szolgáltatások szabad mozgását felügyelő bizottságától a sportfogadási szolgáltatásokat nehezítő akadályok miatt.
Vágólapra másolva!

A bizottság célja, hogy megszüntesse a sportfogadási szolgáltatások akadályait Dániában, Finnországban és Magyarországon. Már tavaly tavasszal megfogalmazták a mostani határozathoz hasonló elvárásukat - írja a Napi Gazdaság.

Az újabb felszólítás "indoklással ellátott vélemény", amely úgynevezett második lépésnek számít. Ha a bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ, akkor az ügyet az Európai Bírósághoz utalhatja.

Korábban több, az interneten keresztül sportfogadási szolgáltatást kínáló cég tett panaszt, mert tevékenységüket - az érvényben lévő nemzeti jogszabályra hivatkozva - korlátozzák. Szerintük a tagállamok jogellenesen szűkítik az állampolgáraik által igénybe vehető szolgáltatások körét. A helyi rendelkezések szerint sportfogadási szolgáltatásokat csak állami koncesszió birtokában lehet folytatni, illetve akkor is engedélykötelesek, ha a szolgáltató egy másik EU-tagállamtól már kapott ilyen dokumentumot.

Ezt a bizottság továbbra sem fogadja el, mert a kifogásolt rendelkezések nem felelnek meg a hatályos európai uniós jognak, a korlátozó előírások "nem tekinthetők szükségesnek, arányosnak és diszkriminációmentesnek", nem egyeztethetők össze az EK-szerződés szolgáltatások szabad mozgását garantáló 49. cikkével.