Maradt az amerikai alapkamat

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően 5,25 százalékon tartotta az amerikai alapkamatot az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC). A jelentések szerint a bizottsági tagok döntése egyhangú volt. A New York-i tőzsde vezető részvényindexe, a DJIA 60 pontot, azaz csaknem fél százalékot ugrott fel a Fed kamatdöntését követően, míg Nasdaq technológiai piac vezető indexe is közel hasonló arányban lendült fel.
Vágólapra másolva!

Augusztus óta hatodszor hagyta változatlanul irányadó kamatát a Fed, amiben szerepet játszhattak az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott még viszonylag erős makrogazdasági adatok. A növekedés mérséklődésének kockázata azonban fennáll. Továbbá az amerikai jegybank továbbra is fenntartja azt a vélekedését, hogy még vannak inflációs kockázatok is. Az amerikai infláció makacsul a Fed által ideálisnak tartott 2 százalék felett van, februárban a maginfláció 2,7 százalékot ért el. Már januárban felmerült a FOMC egyes tagjai részéről, hogy esetleg az emelés lenne a helyesebb lépés. Egészében úgy vélték azonban, hogy az infláció a továbbiakban fokozatosan mérséklődik az energiaárak csökkenésére és a maginflációt alakító importárak hanyatlására.

A Fed ez alkalommal nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy vegyesek ugyan a gazdaságra vonatkozó mutatók és az ingatlanszektor gondjainak kiküszöbölése folyamatban van, de a jelek szerint a gazdaság továbbra is mérsékelt ütemben növekedik majd az elkövetkezendő negyedévben. A maginfláció ugyan kissé magas - állapította meg a bizottság, melynek fő aggodalma, hogy esetleg nem csökken a várakozások szerint.

Legutóbb tavaly június 29-én emelt kamatot a Fed, akkor 0,25 százalékot tett rá addig 5 százalékos alapkamatára. Ezt megelőzően 16 kamatemelési döntést hozott a bizottság, minden esetben negyed százalékponttal húzva fel kamatát, amely 2003. június végén még 1 százalék volt. A mostani szint felett a kamat legutóbb 2001 januárjában állt.