Fékezné a korona erősödését a szlovák jegybank

Vágólapra másolva!
A Szlovák Nemzeti Bank kedden koronaeladással - nyíltpiaci beavatkozással - igyekezett fékezni a nemzeti valuta rekordokat döntő erősödését. A Standard & Poor's is segített: közleménye szerint a hivatalos felértékelésnek nincs hatása az adósosztályzatra.
Vágólapra másolva!

Kereskedők szerint a központi bank londoni bankokon keresztül adott el koronát, és pozsonyi kereskedők is elmondták, hogy közvetlenül eladtak eurót koronáért a nemzeti banknak.

A beavatkozásra a szlovák korona 1 százalékkal 33,165/euróra olcsóbbodott a korábbi 32,770/euróról.

A szlovák korona hétfőn több mint 3 százalékkal erősödött a piacon - a központi bank szóbeli beavatkozásaira fittyet hányva -, miután az Európai Bizottság a hét végén 8,5 százalékkal felértékelte a szlovák koronát. A szlovák valuta sávközepét az európai átváltási mechanizmusban (ERM-II.) 35,4424 korona/euróra (263,671 forint) emelték. A döntés az egész térségben segített a valutáknak.

Az euró bevetésére 2009-től készülő Szlovákia 2005. november 26-i hatállyal lépett be az "euró előszobáját" jelentő ERM-II. átváltási rendszerbe, holott korábban csak a tavalyi év közepére tervezték ezt. 2005 novemberében az ERM-II-ben a szlovák koronát eredetileg 38,4550/eurós (abban az időben 280,75 forint) sávközépen kötötték az euróhoz.

Az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő keddi közleménye szerint a felértékelés nyomán Szlovákia "sínen marad" a 2009-es euróövezeti csatlakozás felé, de e változtatásnak nem lesz hatása Szlovákia közepes befektetői, stabil kilátású, "A" szintű szuverén adósosztályzatára.

Elemzők szerint a sáveltolás azt jelenti: a szlovák központi bank hosszabb távon tudomásul veszi a korona erősödését az erős gazdasági növekedés nyomán, és számít is rá, hiszen ez segítséget ad az infláció elleni küzdelemben, de a túl nagy, rövid távú kilengéseket nem akarja tűrni.

A Szlovák Nemzeti Bankot az infláció izgatja a legjobban - szeptemberig négyszer szigorított tavaly a most is érvényes, 4,75 százalékra, a tavaly tavaszi litván példa miatt: Litvániát minimális inflációs elcsúszás miatt nem fogadták be az euróövezetbe. Szlovákiában februárban 2,0 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció a januári 2,2 százalékról. Tavaly februárban 4,3 százalékos volt a tizenkét havi ütem. A Szlovák Nemzeti Bank év végi célja 2,5 százalékos tizenkét havi infláció volt EU-szabvány szerint, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel, az előrejelzése decemberre 3,7 százalék volt - pontosan ennyi is lett a decemberi tizenkét havi tényadat -, idén decemberre pedig 2,8 százalék.

A brüsszeli bizottság, közleménye szerint, a szlovák kormány kérésének tett eleget a sáveltolással. A kéréssel egyetértettek az euróövezeti országok és az Európai Központi Bank is.

A térségi valuták közül a tavalyi, 2006-os év nyertese magasan a szlovák korona volt: az év utolsó kereskedési napján este, 34,420-700/eurón, 9,02 százalékkal drágább volt, mint 2005 végén. A szlovák koronát a kiugró gazdasági növekedés és az euróövezeti csatlakozás egyelőre reális célja támogatja.

A második helyezett a cseh korona, 27,480-500/eurós értéke 5,47 százalékkal erősebb volt a 2005 véginél. A lengyel zloty, 3,8285-8365/eurón, 0,38 százalékkal jobb volt az egy évvel azelőttinél. A forint, 251,15-70/eurón, 0,46 százalékkal erősebben végezte a tavalyi évet Londonban, mint 2005-öt.