Kóka: Kisebb állam és nagyobb hatékonyság kell

Vágólapra másolva!
Várhatóan 2011 és 2013 között kerülhet sor Magyarországon az euró bevezetésére, ehhez azonban szükség van egyebek mellett monetáris stabilitásra - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn.
Vágólapra másolva!

Kisebb államra és növekvő hatékonyságra van szükség - közölt a miniszter az Egyesült Királyság Külügyminisztériumának ügynökségeként működő Wilton Park, a magyar Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a brit Külügyminisztérium Globális Lehetőségek Alapítvány által szervezett budapesti konferencián. Cél a politikai, a pénzügyi, a gazdasági és a monetáris stabilitás elérése.

Hozzátette: szigorú és hatékony irányítás kell a közpénzek kezelésére, továbbá modernizációs programokra van szükség.

A kormány március elején határozott a cégtörvény módosításáról, és kezdeményezte, hogy az Országgyűlés a tavaszi ülésszakán olyan törvényt fogadjon el, amely a cégalapítás feltételeit jelentősen gyorsítja, olcsóbbá és kiszámíthatóbbá teszi - ismertette a miniszter.

Kóka János elmondta: a javaslat szerint a jelenlegi 38 napról az idén szeptembertől 2 napra, 2008 júliusától pedig néhány órára csökkenne a cégalapítás ideje egyebek mellett annak köszönhetően, hogy az online regisztrációt kötelezővé tennék.

A módosítás alapján a cég alapításának díja 100 ezer forintról 15 ezer forintra csökkenhet az idén szeptembertől.

A gazdasági tárca várakozásai szerint évente mintegy 100 milliárd forintot takaríthatnak meg a cégek a minisztérium által elindított "Üzletre hangolva" elnevezésű programmal. Ennek célja, hogy jelentősen mérséklődjenek a vállalkozások adminisztrációs terhei.

Megfelelő fejlesztéspolitika nélkül a következő hét évben Magyarországra irányuló európai uniós források komoly gazdasági és szociális feszültségeket okozhatnak - mondta el a konferencián Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos.

A források sikeres kezeléséhez szükség van makrogazdasági stabilitásra, nyitott gazdaságra, a korrupció visszaszorítására az államigazgatásban és hatékony intézményi működésre - tette hozzá.

Bajnai Gordon véleménye szerint a sikeres fejlődés nehezen képzelhető el a szociális, oktatási és az egészségügyi reformok nélkül.

Szavai szerint a beérkező források megfelelő kezelése érdekében a volt szocialista országokban a korábbiaktól eltérő szemléletre van szükség. Azok az országok lehetnek sikeresek, amelyekben kisebb az újraelosztás aránya. Hozzátette: a pénzek hatékony elköltése érdekében a termelékenységet kellene növelni.