Új időszámítást vezetnek be az USA-ban

Vágólapra másolva!
Három héttel meghosszabítják a nyári időszámítást az Egyesült Államokban idén. A lépéstől végső soron az üvegházgáz-kibocsátás csökkenését várják, de van, aki az éjszakai bűnözés csökkenését is. A pontos időhöz kötött szállítóvállalatok többletköltségektől tartanak.
Vágólapra másolva!

A megszokott időpontnál két héttel korábban állítják előre óráikat az amerikaiak, és az a korábbi időpontnál egy héttel tovább, november 4-ig marad érvényben. A nyári időszámítás négyhetes meghosszabbítása várhatóan csökkenti majd az üzemanyag-fogyasztást, mert szakértők szerint az elektromos áram iránti kereslet csökken a kora esti csúcsidőszakban. Ezáltal pedig az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása is kisebb lesz.

A lépésre sokan sokféleképpen reagáltak. A hagyományosan munka után összegyűlő hobbisportolók hamarabb kezdhetik a szezont, de korábban nekiláthatnak kedvenc foglalatosságukhoz például az otthoni grillezés szerelmesei is. Az édességgyártók már azt számolgatják, a többletóra mekkora extrabevételt jelent majd a Halloweenkor házról házra járó és édességet kérő gyerekcsapatok meghosszabbított "munkaidejének" köszönhetően. Jogászok az éjszakai bűnözés csökkenését valószínűsítik.

Kevésbé lelkesek ugyanakkor a szállítási ágazat korán kelő dolgozói, a légitársaságok pedig azt panaszolják, hogy nemzetközi menetrendjeik átalakítása dollármilliókat emészt fel. Az elektronikai készülékek tulajdonosai kis programok letöltésére kényszerülnek majd, hogy szoftvereik "megtanulják" az új időszámítást. Az amerikai vállalatok számára természetesen nem ismétlődik meg a nyolc évvel ezelőtti Y2K-szindróma. Emlékezetes, hogy az 1999 és 2000 közti dátumváltáskor dollármilliárdokba és számolatlan munkaórába került a számítógépes rendszerek megvédelmezése.

Az elkövetkező 13 esztendő során így megtakarítható energia mintegy 10,8 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a környezetet az American Council for an Energy-Efficient Economy számításai szerint. Ez önmagában hatalmas értéknek tűnik ugyan, de összevetve az amerikai energiaügyi minisztérium adatával, mely szerint az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása már 2004-ben is 5,9 milliárd tonna volt, elenyésző.