Karvalits Ferenc lesz a jegybank alelnöke

Vágólapra másolva!
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Karvalits Ferencet, a FHB Bank elnökét javasolja az MNB alelnökének, egyúttal a monetáris tanács tagjának - közölte csütörtökön délután a jegybank.
Vágólapra másolva!

Az új alelnök feladatköre a közgazdasági és monetáris politikai, valamint a piaci műveletek és statisztikai szakterületek felügyelete lesz. A jelölt személyével a miniszterelnök egyetért, és felterjeszti köztársasági elnöki kinevezésre.

Karvalits Ferencet, a Földhitel- és Jelzálogbank igazgatótanácsának elnökét korábban a jegybankelnöki poszt egyik várományosaként is emlegették. A Corvinus Egyetem jogelődjén, a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen végzett 1988-ban, majd a New York-i Columbia Egyetemen szerzett végzettséget 1993-ban.

A pénzügyi szakember 1996 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője, majd ügyvezető igazgatója volt, majd 2002 és 2005 között a CIB Bank vezérigazgatója volt. Mindkét munkahelyén együtt dolgozott Surányi György korábbi jegybankelnökkel.

Korábban dolgozott a Magyar Hitel Bankban is, ahol előbb a bank megbízott osztályvezetője, majd több év kihagyás után a Magyar Hitel Bank igazgatója, később ügyvezető igazgatója lett.

A jelölt 1991 és 1992 között, valamint 2001 és 2002 között a Wallisnál munkatársa volt az azóta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyik legfőbb szövetségesévé vált Bajnai Gordonnak, aki jelenleg a fejlesztési pénzek szétosztásáért felelős.

Arra viszont kevesen emlékeznek, hogy a jegybank leendő alelnöke egyetemi éveiben a Chikán Attila vezette Rajk László Szakkollégium tagja volt, és 1989-ben, akkor még ösztöndíjasként, belépett a Fiatal Demokraták Szövetségébe.