Mégis lehet sztrájk a villamosenergia-iparban

Vágólapra másolva!
Figyelmeztető sztrájkot helyeztek kilátásba április 3-ára a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek, amennyiben addig nem vezetnek eredményre a bértárgyalások.
Vágólapra másolva!

Major Gábor, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZSZ) elnökhelyettese közölte: megakadtak a bértárgyalások a villamosenergia-ipar három szakszervezeti szövetsége és a munkaadók szervezete, a Villamosenergia-ipari Társaságok Munkaadóinak Szövetsége (VTMSZ) között, bár a kollektív szerződés szerint január 31-ig meg kellett volna állapodni az idei bérekről.

Az iparág három szakszervezeti szövetsége - a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Liga Villamos- és Hőenergia-ipari Szövetsége - február 27-én bejelentette a munkaadók szövetségének a munkaügyi konfliktust, azaz jelezte azokat az akciókat, amelyeket március 8. és április 3. között tartanak a bértárgyalások eredményes befejezéséért.

Az akciók a csütörtökön kiadott sajtónyilatkozattal kezdődtek meg, és április 3-án kétórás figyelmeztető sztrájkkal zárulnak. Ebben az időszakban demonstrációt terveznek a villamosenergia-cégek belföldi és az anyacégek külföldi székházai, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) épülete előtt.

A munkavállalók 8-10 százalék közötti béremelést szeretnének elérni, de a munkaadók szövetsége az 5,5 százalékos mértéktől nem akar elmozdulni - ismerteti a szakszervezeti közlemény. A munkavállalók arra hivatkoznak, hogy 2006 augusztusa és 2007 februárja között összesen 18,8 százalékkal emelkedett a villamos energia fogyasztói ára, azaz növekszik a vállalkozások bevétele. A villamosenergia-ipari társaságok az elmúlt 10 évben 49,7 százalékkal csökkentették az alkalmazottak számát.

A közlemény szerint 2005-ben meghatározó társaságcsoportok sajáttőke-arányos adózott nyeresége a következő volt: E.ON 9,02 százalék, RWE 18,39 százalék, Electricité de France (EDF) 10,35 százalék, Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 0,23 százalék. A közlemény megjegyzi, hogy az MVM csoport gazdálkodása 2006-ban "várhatóan jelentős javulást mutat".

Az E.ON csoport magyarországi cégeinél ugyan a kétéves bérmegállapodás még az idén hatályban van, az ott működő szakszervezetek szolidárisak az ágazat többi dolgozójával, és részt vesznek az akciókban - mondta Major Gábor. Hozzátette: az E.ON, mint a VTMSZ tagja és soros elnöke elő tudja segíteni az iparági bér- és szociális megállapodás létrejöttét.