K&H Bank: idén nőhet az adózott profit

Vágólapra másolva!
Ha az ügyfélkörbe tartozó cégeket, azok teljesítményét nem éri különösebb sokk, akkor esély van arra, hogy a működési eredményhez hasonlóan nőjön a K&H Bank adózás utáni eredménye az idén - mondta Marko Voljc, a K&H Bank vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgató közölte: a hitelintézet tavalyi adózás utáni nyeresége 13,4 milliárd forint lett, ami 24,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A csökkenést elsősorban az okozta, hogy tavaly az év második felében a K&H-nál átnézték a hitelportfoliót és a szigorú átvizsgálás eredményeként 26 milliárd forintnyi céltartalékot tettek félre. Emellett az Equitiesre az elmúlt évben újabb 3,4 milliárd forintot tettek félre rendkívüli céltartalékként.

A K&H Bank működési nyeresége tavaly meghaladta a 47 milliárd forintot, ami az előző évhez képest mintegy 24 százalékos növekedés.

A vezérigazgató elmondta: a nemzetközi számviteli szabályok szerinti nem auditált, konszolidált adatok szerint a mérleglfőösszeg tavaly év végén 2153 milliárd forint volt, ami 11 százalékos emelkedés 2005-höz képest. A hitelállomány összege tavaly év végén 1448 milliárd forintra rúgott, szemben az előző év végi 1314 milliárd forinttal. Ebből a lakossági hitelek különösen jelentősen emelkedtek, tavaly év végén állományuk 449 milliárd forint volt, ami több mint 25 százalékos emelkedés. A vállalati hitelek összege csupán 3 százalékkal emelkedett az elmúlt évben, az állomány 2006 végén 913 milliárd forintot tett ki.

A betétállomány tavaly év végén 1325 milliárd forint volt, ami 8,6 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A lakossági betétállomány 16 százalékkal csökkent, a lakossági betétek összege tavaly év végén 499 milliárd forint volt. Ezzel szemben a lakossági megtakarítások jelentősen emelkedtek az alapok által elhelyezett betétek miatt, ezek a források 335 milliárd forintra emelkedtek az előző év végi 200 milliárd forintról.

A befektetési alapok állománya egy év alatt majdnem megkétszereződött. Tavaly év végén összegük 444 milliárd forintot tett ki, szemben a 2005 végi 231 milliárd forinttal.

A kis- és középvállalkozások hitelállománya 2006 végén 85 milliárd forint volt, szemben az előző év végi 69 milliárd forinttal. A kis- és középvállalkozói betétek összege 153 milliárd forintra emelkedett az előző év végi 138 milliárd forintról.

A vezérigazgató elmondta: tavaly a megtakarításokban az átrendeződést a kamatadó bevezetése idézte elő, azóta viszont csak szerényen emelkedett az alapokban lévő lakossági forrás.

Tavaly a vállalatok kétötöd részénél nézték át alaposabban a hitelportfóliót. A lakossági, valamint a kis- és középvállalkozói szektorban is figyelemmel kísérik a hitelezés alakulását, de nem indokolja semmi egyelőre, hogy szigorúbban vizsgálják a lakosságnak nyújtott kölcsönöket - mondta a vezérigazgató.

A lakossági üzletágban a hitelezés terén 9,7 százalék a piaci részesedése a banknak, a megtakarítások terén 11,1 százalékot ért el, ha a befektetési alapokat és a betéteket együtt számítjuk. A befektetési alapokban a K&H csoport részesedése több mint 5 százalékpontot emelkedett, tavaly év végére 17,9 százalékra nőtt az előző évi 12,5 százalékról - közölte. A vállalati üzletágat tekintve tavaly év végén a hitelezésben 11,8 százalékos, a betétek terén 10,7 százalékos volt a K&H Bank piaci hányada.