A vártnál kedvezőbb az államháztartás helyzete

Vágólapra másolva!
Az előre jelzettnél 40 milliárd forinttal alacsonyabb lett az államháztartás februári hiánya - közölte az előzetes adatot a Pénzügyminisztérium kedden.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás önkormányzatok nélküli februári hiánya 216,9 milliárd forint lett, szemben a korábban prognosztizált 251,2 milliárd forinttal.

Az államháztartáson belül a központi költségvetés 259,8 milliárd forintos deficittel zárt. Januárhoz hasonlóan februárban is többlet keletkezett a társadalombiztosítási alapoknál és az elkülönített állami pénzalapoknál. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál a többlet februárban 25,8 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapoknál 17,1 milliárd forint lett.

Az államháztartás az idei első két hónapban - önkormányzatok nélkül - 413,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint a hiány február végén elérte volna a 447,4 milliárd forintot. Tavaly két hónap után az államháztartás hiánya 435,5 milliárd forint volt.

Az idei év első két hónapjában a prognózishoz képest a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékával kisebb a deficit. A február végi hiány a GDP 1,6 százalékát éri el. A várt hiány a GDP 1,8 százaléka volt.

A szaktárca érvényes első negyedévi hiányprognózisa 894,5 milliárd forint. Amennyiben ezen nem változtat a PM, úgy márciusban - amikor az idei 13. havi nyugdíj első részét fizetik - 405 milliárd forint deficit keletkezik, ha pedig a februári kedvezőbb adattal számol, akkor a hiány 371 milliárd forint lehet.

[origo]/MTI