Autóút épül 2010-re Pécsig

Vágólapra másolva!
Autóút épül 2010 tavaszáig Dunaújváros és Pécs között 180 kilométer hosszban, PPP konstrukcióban - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. A beruházás értéke körülbelül 200 milliárd forint lesz.
Vágólapra másolva!

A PPP konstrukció lehetővé teszi, hogy a költségvetés éves rendelkezésre állási díjjal fizesse ki az autópályát, amely így jóval kedvezőbben valósítható meg - magyarázta a miniszter.

Az éves rendelkezésre állási díj becsült mértékét a miniszter nem kívánta közölni, a minél eredményesebb verseny, illetve a minél alacsonyabb ajánlott díj érdekében. "Ez a beruházás mintegy 200 milliárd forintot tesz ki" - mondta Wekler Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

A miniszter elmondta: az üzemeltetési idő - amely alatt az építő végzi a karbantartási munkákat is - 20-35 év lehet, ennek mértékéről elemzést követően döntenek. A pályázat részvételi felhívását áprilisban teszik közzé, a szerződéskötést az idén novemberre tervezik, az építés kezdetét pedig 2007 végére.

A miniszter elmondta: az autóút úgy készül el, hogy a leállósáv bővítéssel autópályává lesz fejleszthető.

Az M0 irányába az összeköttetés 2008-ra készül el. A Dunaújváros Pécs közötti 180 kilométeres autóutat a tervek szerint nem szakaszosan, hanem nagyjából egy időben adják majd át. A Pécs, Bolytól az országhatár felé akkor építik tovább az autóutat, ha ezek a munkák Horvátországban is megkezdődnek az országhatár irányába.

A miniszter szólt arról is, hogy a lehetséges legnagyobb versenyt akarják a kivitelezésért, mert ez viszi le leginkább a fizetendő díj összegét. Az út a koncessziós üzemeltetési idő végén a magyar állam tulajdonába kerül, addig a karbantartás is az építő, üzemeltető feladata. Ezért is feltételezhető, hogy jó minőségben készíti el az utat, hiszen így alacsonyabb a karbantartás költsége is.

Wekler Ferenc hangsúlyozta a Dél-Dunántúl egész operatív programja 200 milliárd forint nagyságrendű, az autóút építése ezen felüli további 200 milliárd forint beruházást jelent a régiónak.