Nincs napirenden a sáveltörlés

Vágólapra másolva!
Eltörölnék a forint jelenlegi árfolyamsávját vezető pénzügyi szakemberek.  Erre azonban most nincs reális esély, a Monetáris Tanács egy névtelenül nyilatkozó tagja ugyanis azt mondta: nincs napirenden az intervenciós sáv eltörlése, bár korábban voltak róla viták.
Vágólapra másolva!

Ésszerű lépés lenne a forint jelenlegi árfolyamsávjának eltörlése - jelentették ki pénzügyi szakemberek pénteken a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) és az ICEG Európai Központjának közös szervezésében rendezett budapesti "Pénzügyi csúcstalálkozón". A beszélgetésen Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora, Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója, Karvalits Ferenc, az FHB vezérigazgatója, Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója, Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettes vett részt. A Reuters hírügynökségnek ugyanakkor egy meg nem nevezett monetáris tanácstag gyorsan leszögezte: nincs napirenden ez a kérdés.

"A jelenlegi árfolyamrendszernek semmi értelme" - mondta Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank volt vezető közgazdásza. Az OTP Alapkezelő Zrt. nemrég kinevezett elnök-vezérigazgatója szerint a piacnak kell kialakítani az egyensúlyi árfolyamot. Az árnyék-ERM-árfolyamrezsim azt a téves üzenetet küldi, mintha a sávközép lenne az ideális szintje a kurzusnak - hangzott Hamecz egyik érve a Portfolio.hu beszámolója szerint.

Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese is támogatta a gondolatot, az MNB korábbi igazgatója szerint a kormány bővítené saját mozgásterét egy ilyen lépéssel. Az új jegybankelnök belépése jó pillanat lehet a sáveltörlésre - mondta Urbán.

Az árfolyam stabilitásának fontosságára hívta fel a figyelmet Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, volt jegybankelnök, aki a "menedzselt forint lebegtetést" javasolta. Érdemes meggondolni, hogy a magyar hungaricum, az ál-ERM-II. árfolyamrendszerből ki kellene-e lépnie - mondta Bod Péter Ákos, reagálva Hamecz véleményére. Az inflációs célkövetés rendszere inkább a nemzeti banknak volt fontos, az árfolyamstabilitás viszont mindenkinek fontos - mondta Bod. Ehhez a szolgáltatáshoz mindenki hozzászokott, és a lakosság jól el is adósodott devizában. Ez talán érv lehet a sáv fenntartása mellett - célzott rá Bod. Bod azt is elmondta, hogy a külső tagok dominanciája a Monetáris Tanácsban nem szerencsés, főként, hogy a monetáris politika fő kommunikátora a jegybankelnök.

Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója szerint a kijelölt árfolyamsáv megszüntetése ellen is jelentős érveket lehet felhozni. A sáveltolást megfontolandónak tartotta, ugyanakkor szerinte ehhez több tényezőt fel kell mérni, például a gazdaságpolitika hitelességét. Véleménye szerint az inflációs célkitűzés rendszere hiteles, és ezt fenn kell tartani.

Karvalits Ferenc szerint is érdemes megfontolni a sáveltörlést, és egyetértett azzal, hogy erre most kedvező az időpont. Ennek viszont mindenképpen egy monetáris politikai stratégiához kell illeszkednie - tette hozzá.

Arra kérdésre, hogy mi lenne a forint túlerősödése esetén, Hamecz úgy fogalmazott, hogy jelenleg nincs szükség a mostani sávon kívüli kurzura, ez esetben akár nullára lehetne vágni a kamatokat. Bod Péter hozzátette, hogy az árfolyam minimális erősödése valószínűleg nem okozna akkora konfliktust a kormány és az MNB között mint az elmúlt években.

Az IMF egyébként már többször javasolta a sáv eltörlését, azt azonban a kormány és az MNB egyaránt határozottan visszautasított - írta a Portfolio.hu. A jelenlegi magyar árfolyam-rendszer az ERM-II-höz hasonlít, így ennek feladása után később úgyis vissza kellene térni a sávos árfolyamrendszerhez. Az inflációs célkitűzés rendszerével a kötött sáv nem teljesen konzisztens, a szabad lebegtetéssel az inflációs célkövetés jobban összeegyeztethető. Jegybanki tisztségviselők informálisan már többször kezdeményezték a pénzügyi tárcánál a sáv eltörlését, de támogatást nem kaptak. A sáv eltörlése csak a kormány és az MNB megegyezésével hajtható végre.

[origo]/MTI