Már senki sem vár újabb kamatemelést

Vágólapra másolva!
A Merryll Lynch és a JP Morgan jóslatát követve immár a Goldman Sachs sem tartja valószínűnek, hogy az Magyar Nemzeti Bank idén még egyszer emelni fog a jegybanki alapkamaton. Az elemzőket meglepte az MNB 2008-as inflációs előrejelzése.
Vágólapra másolva!

Visszavonta idei magyarországi jegybanki kamatemelési előrejelzését keddi kommentárjában az egyik vezető londoni befektetési csoport, az előző nap közzétett inflációs MNB-jelentés tartalmára hivatkozva; a bejelentés után már nincs olyan mértékadó londoni ház, amely magyarországi kamatemelést jósolna.

A Goldman Sachs, amely az európai feltörekvő térséget rendszeresen elemző nagy londoni házak közül az utóbbi hetekben gyakorlatilag egyedül maradt magyarországi kamatemelési jóslatával, kedden Londonban kiadott napi feltörekvő piaci elemzésében azt írta: az előző nap kiadott inflációs jelentés enyhébb hangvételű annál, mint amit a ház várt, ezért a cég visszavonja a negyed százalékpontos "utolsó" idei kamatemelésre eddig érvényben tartott előrejelzését.

A GS eddig azzal számolt, hogy az MNB még végrehajt egy kamatemelést a következő három hónapban, mielőtt a második félévben elkezdené a pénzügypolitikai enyhítést.

A Goldman Sachs keddi elemzés mindazonáltal hozzátette: jóllehet a ház most már 50 százalékosnál kisebbnek látja a kamatemelés esélyét, annak kockázatát továbbra is jelentősnek tartja. A cég megjegyzi: az MNB-nél borúlátóbban ítéli meg az idei magánszektorbeli béremelkedést, és arra is számít, hogy a forint gyengülni fog a jelenlegi árfolyamszintről.

Az enyhe monetáris tanácsi jelentéssel azonban a kamatemelési mozgástér tovább szűkült, és ha nyárig nem lesz szigorítás, akkor már valószínűtlen bármilyen kamatemelés. A költségvetés feszesebbre húzása csökkenteni fogja az alapszintű inflációs nyomást, és az egyre alacsonyabb inflációs számok azt fogják jelezni a Monetáris Tanácsnak, hogy "nyárra túllesz a legrosszabbon", áll a GS keddi londoni elemzésében.

A JP Morgan londoni befektetési részlegének szintén kedden közzétett elemzése pozitív fejleménynek nevezi, hogy az MNB a ház által vártnál is nagyobb mértékben, 3,4 százalékra vette vissza a 2008-ra szóló inflációs előrejelzést a korábbi 4,1 százalékról.

A cég "említésre méltónak" nevezte azt is, hogy a jegybank a magánszektorbeli éves szintű bérnövekedésre adott 2008-as jóslatát változatlanul hagyta, 7,3 százalékon, ami az elemzés szerint arra utal, hogy az MNB átmenetinek tekinti, és elsősorban az előrehozott prémium-kifizetésekkel magyarázza a legutóbbi növekedési folyamatot.

Mindent egybevetve, a JP Morgan szerint valószínűtlen, hogy az MNB kamatot emelne, és a ház fenntartja azt az előrejelzését, hogy a második félévben 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre a magyar jegybank.

Az idei kamatcsökkentési jóslattal egyetértettek a monetáris tanácsi ülés és az inflációs jelentés napján kérdezett londoni elemzők is. Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke az MTI-nek azt mondta: jó esély van arra, hogy az év végére 7,25 százalékig csökken az MNB alapkamata, figyelembe véve azt is, hogy a jegybankban bekövetkező személyi változások várhatóan jóval enyhébb alapállású Monetáris Tanácsot eredményeznek.

Radoslaw Bodys, a Merrill Lynch londoni részlegének közép-európai közgazdásza szerint az alapkamat szinten tartásáról született hétfői döntés megerősíti a ház azon nézetét, hogy a pénzügypolitikai szigorítás tetőzött, jóllehet "az enyhítés valószínűleg nem kezdődik el azonnal", mivel az infláció "a vártnál hosszabb ideig lesz a reméltnél magasabb".

Az elemző szerint a Merrill Lynch fenntartja azt az előrejelzését, hogy az MNB az idén 1,00 százalékponttal csökkenti alapkamatát, de a ház az enyhítés kezdetét most már a harmadik-negyedik negyedév előtt nem várja.

Az MTI által előrejelzéseikben múlt héten szemlézett, vezető londoni befektetési házak számítottak a jövő évi átlagos inflációra szóló MNB-jóslat csökkentésére, de nem ilyen mértékűre. A JP Morgan hétvégi előrejelzésében például az állt: a három hónappal ezelőtti szinthez képest végbement forinterősödés és olajárcsökkenés lehetővé teszi az MNB-nek, hogy 2008-ra adott inflációs jóslatát 3,6 százalékra csökkentse a korábbi 4,1 százalékról.

A Goldman Sachs londoni befektetési részlege által, a hétfői monetáris tanácsi ülés előtt kiadott hétvégi előrejelzés 3,8 százalékra csökkentett 2008-as inflációs MNB-jóslattal számolt.