Két évtizedes csúcson az indiai növekedés

Vágólapra másolva!
Az indiai gazdaság alapjai szilárdak, és "nem kell megijedni" a gazdasági növekedés gyorsasága miatt, mert az ütem inflációmentesen is fenntartható, írták az indiai pénzügyminisztérium elemzői. Az indiai kormány a mostani pénzügyi évben 9,2 százalékos GDP-növekedést jósol.
Vágólapra másolva!

Az infláció mindazonáltal további "kihívást" jelent, mondták el az elemzők, de úgy vélték, hogy az inkább az élelmiszer-ellátás hiányosságaival függ össze, és kevésbé a gazdasági növekedési ütemével. Az államháztartás hiánya várhatóan a GDP 3,6 százalékára csökken a mostani pénzügyi évben a korábban várt 3,8 százalékról. Folytatódik a beruházási fellendülés, miközben a folyó mérleg hiánya is várhatóan csökken kétéves távlatban.

A gyorsuló infláció miatt az indiai központi bank két és fél éve emelgeti az irányadó kamatát, legutóbb január végén szigorított negyed százalékponttal 7,50 százalékra - ez négyéves csúcs -, és azóta is tovább növelte a kereskedelmi bankok tartalékolási kötelezettségét.

A nagyságra negyedik ázsiai gazdaság, India hazai összterméke majdnem tizennyolc éves rekord ütemben, 9,2 százalékkal nő a mostani, márciussal záruló pénzügyi évben, az előző évi, 9,0 százalékos ütem után, közölték az indiai statisztikai hivatalban, február elején, előzetes becslésként.

Elemzői értékelések szerint az indiai GDP nominálértéken eléri a 900 milliárd dollárt, és a következő pénzügyi évben maghaladhatja az egybillió dollárt.A majdnem kínai ütemű fejlődést főleg a szolgáltatások és a feldolgozóipar táplálja. A kínai GDP 10,7 százalékkal nőtt tavaly, 10,4 százalékkal 2005-ben.

Az indiai feldolgozóipar növekedésének üteme 11,3 százalékra gyorsult az előző pénzügyi évi 9,1 százalékról, a GDP több mint felét adó szolgáltatások teljesítménye 11,2 százalékkal gyarapodott az előző 9,8 százalékos ütem után. A GDP egyötödét adó - de a lakosságnak még 60 százalékát foglalkoztató - mezőgazdaság 2,7 százalékkal bővül.

Az indiai pénzügyminisztérium kommentárja szerint a gyors ütemet jelentős kapacitásnövekedés alapozza meg az indiai gazdaságban, ezért nincs jele túlhevülésnek. Mindazonáltal a feszültséget - az infrastrukturális hiányok miatt is - jelzi a 6 százalékos, két éve legmagasabb infláció.
Legutóbbi tényadat szerint India ipari termelése novemberben 14,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2005. novemberben az ipari termelés 6 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Ezzel a pénzügyi év novemberrel zárult első nyolc hónapjában az ipari termelés értéke 10,6 százalékos reálnövekedést ért el az egy évvel korábbihoz képest. Egy évvel korábban a növekedés 8,3 százalékos volt, szintén éves összehasonlításban.

A nemrég még koldusszegény India korábban egyenetlen fejlődése a jelek szerint túl van az erőgyűjtésen, már az erő megmutatása van soron: Kína hatása mellé Indiáé is érzékelhetően felsorakozott a nyersanyagpiaci árak alakulásában.

A vezető indiai cégek kilépnek a határok közül. Az indiai informatikai cégek a számítógépes vállalati megoldás-szolgáltatásokat ragadták magukhoz, világszinten élre törve. Az 1987-ben alapított Satyam Computer Services Ltd. információs technológiai vállalat például 2004. novemberben globális fejlesztési központot és irodát alapított Budapesten, európai terjeszkedésének alátámasztására, csökkentendő függését az amerikai piactól.

Tavaly augusztusban a holland-indiai Mittal Steel és a nyugat-európai Arcelor egyesült 26,8 milliárd eurós ügyletben, január végén az indiai Tata Steel szerezte meg a brit-holland Corus acélműveket 9,34 milliárd euróért, megalakítva a világ ötödik számú acélipari csoportját. A világelső az Arcelor Mittal.

A Világbank szerint 2030-ban már sokkal kisebb mértékű lesz a szegénység a világon, nem utolsó sorban azért, mert arra az időre a fejlődő országokban - hála elsősorban India és Kína gyors előretörésének - az egy főre jutó jövedelem évi 11 ezer dollár közelében alakul majd, azaz körülbelül olyan szinten lesz, mint a mai Csehországban.