Várhatóan áprilistól lehet pályázni a lovira

Vágólapra másolva!
Várhatóan áprilisban megjelenik a pályázati felhívás a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. privatizációjára a koncessziós pályázattal együtt - tájékoztatott Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs igazgatója.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: jelenleg a Pénzügyminisztérium és az ÁPV Zrt. összehangoltan dolgozik a koncessziós és a privatizációs pályázati kiíráson. Amennyiben a két pályázat sikeres lesz, azok egyetlen nyertesével várhatóan az év végén köthetnek szerződést, mert a tender megjelenésétől számítva mintegy hat hónapot vesz igénybe az elbírálás, a nyertes kiválasztása.

A kormány a múlt év végén hozott határozatot arról, hogy idén február 28-ig kell kiírni a koncessziós pályázatot a lóversenyfogadás és a bukmékeri fogadásszervező tevékenységre, és ezzel együtt kell közzétenni a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. üzletrészeinek eladására a privatizációs tendert is. A koncesszió miatt módosítani kellett néhány szabályzatot és ennek időigénye miatt nem írták még ki a pályázatokat - mondta Oravecz Péter.

A kormányhatározat szerint a koncessziós pályázat a lóversenyfogadás és bukmékeri rendszerű fogadásszervezői tevékenység folytatására szól, és a megszerzett két koncessziós jog kizárólag csak együtt mondható fel.

Mindkét koncessziót 20 évre kapja a nyertes, és mindkettő legfeljebb további 10 évvel hosszabbítható meg a szerződésben foglalt feltételek alapján.

A nyertes ajánlattevő a koncesszió teljes időtartamára kizárólagosan folytathatja a lóversenyfogadást, míg a bukmékeri rendszerű fogadás a tevékenység kezdetétől számított öt évig élvez kizárólagosságot.

A Nemzeti Lóverseny Kft. a tulajdonában lévő Kincsem Park fenntartását és üzemeltetését végzi - tájékoztatott Telkes Bálint gazdasági igazgató. A cég a tavalyi évet 420 millió forint bevétel mellett, 770 millió forint veszteséggel zárta az előzetes adatok szerint. Az előző évben, 2005-ben 10 százalékos éves növekedés mellett, 393 millió forint bevételt és 94 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el a Nemzeti Lóverseny Kft. A profit vagyonértékesítésből származott.

A fogadásokat szervező Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft. árbevétele 1,4 milliárd forint volt tavaly, míg egy évvel korábban 1,334 milliárd forint. A vállalkozás az előzetes adatok szerint 3-4 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta a tavalyi évet, szemben a 2005. évi hatmillió forint nyereséggel.