Újabb autógyár épül Indiában

Vágólapra másolva!
Mintegy 900 millió dollár értékben épít autógyártó üzemet Indiában a Renault és a Nissan karöltve egy helyi iparági vállalattal. Az indiai autógyártás kapacitása 2010-ben elérheti a kétmilliós éves darabszámot.
Vágólapra másolva!

A Renault és a Nissan egyesíti erőit az indiai Mahindra & Mahindra céggel, annak érdekében hogy új, 900 millió dollár értékű autógyárat építsenek az indiai Madras városában. A Mahindra, India negyedik legnagyobb autógyártó cége, 50 százalékot tulajdonol majd a vállalkozásból, a fennmaradó részt partnerei fogják ellenőrizni - írja a BBC. A termelés várhatóan 2009-ben indul és a gyár kapacitása évente 400 ezer autó lesz.

A külföldi cégek azért gyülekeznek Indiában, mert a gazdaság erőteljesen növekszik, az adóköltségek viszont alacsonyak. Madras India gyorsan fejlődő autóiparának a szíve. A BMW, a Ford és a Hyundai már nyitottak gyártóüzemeket Madrasban. A Renault és a Mahindra is irányít már egy vegyesvállalatot a nyugati Maharashtra államban, ahol a Dacia Logan típust gyártják. Az indiai autóeladások dinamikusan nőnek a kilencvenes évek végétől, és az Indiában évente gyártott járművek száma 2010-re várhatóan kétmillió körül lesz.

"A Nissan számos különféle opciót értékelt ki első indiai gyárunk felépítésére, de a szövetséges partnerünkkel és az ő helyi indiai partnerével való együttműködés előnyei ellenállhatatlanok voltak" - mondta Carlos Tavares, a Nissan ügyvezető alelnöke. A Renault és a Nissan globális szövetséget kötöttek a szervezés, a gyártás és a marketing területén. A két cég kölcsönös részvénytulajdonnal rendelkezik.

A Mahindra mostanában az autóeladásokban való részesedése növekedésére törekszik, miután sok évig a teherautók és haszongépjárművek szektorára fókuszált.