Hurrikánalappal védenék a karibi térséget

Vágólapra másolva!
Hurrikánalappal biztosítaná a karibi országok esetleges újjáépítési költségeit a Világbank. A karibi országok 16 milliárd dollárját emésztette fel a hurrikánok utáni helyreállítás 1979 óta. Az alapból az érintett országok azonnal pénzhez jutnának, ha hurrikán sújtotta őket.
Vágólapra másolva!

Biztosítási alapot hozna létre a hurrikán sújtotta karibi országok számára a Világbank. A szervezet a 2004-es Ivan hurrikán pusztítása óta tervezett létrehozni valamiféle azonnali segélyforrást az érintett országoknak: az Ivan 800 millió dolláros kárt okozott, azonban a segítség csak hónapok múlva érkezett meg a vihar sújtotta országokba - írja a BBC News.

A Világbank tervei szerint az alap gyakorlatilag biztosítási elven működne, így a résztvevők nem lennének donorállamok segítségére utalva, ha valóban bekövetkezik a katasztrófa. Az országoknak belépési díjat, és havi tagdíjat kellene fizetni. A 200 000 és 4 millió dollár közti összeg a hurrikánkockázatnak megfelelően változna a tervek szerint.

Az előre jelzések szerint a hurrikánok 2-2,5 évente sújtanak majd le a közeljövőben a karibi térségre. A Világbank szerint a bahamák, Barbados, Trinidad és Tobago, valamint Jamaika járana jól, ha beszállna a biztosítási alapba.