Egy energiacégért 32 milliárd dollárt fizetnek

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél nagyobb, 31,8 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett egy befektetői csoport a legjelentősebb texasi energiatermelő cégre. Az ár mellett a tervek is grandiózusak: többszáz millió dollárt ígérnek környezetvédelemre, és a fogyasztói árak tízszázalékos csökkentését.
Vágólapra másolva!

Az eddigi valaha volt legnagyobb akvizíció keretében 31,8 milliárd dollárért vásárolja meg a Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) és a Texas Pacific Group nevű magáncégek vezette csoport a texasi TXU-t, az állam legnagyobb energetikai vállalatát. A Bloomberg szerint az adósságokat is beszámítva az üzlet közel 45 milliárd dollárt is érhet, mivel a cégnek mintegy 12 milliárd dolláros adóssága van. A befektető csoport 69,25 dollárt fog fizetni TXU-részvényenként, ami 15,4 százalékos nyereséget jelent a TXU-papírok 60,02 dolláros pénteki tőzsdei záróárához képest. A tranzakció finanszírozása nem vezet ahhoz, hogy új adósság képződjön - idézte a TXU álláspontját a Reuters. Az ügylet hírére a TXU papírjainak árfolyama 68 dollárra erősödött.

Az ügylet a múltnak adja át a szintén a KKR által tartott eddigi rekordot: 1988-ban a cég 25,1 milliárd dollárt fizetett a RJR Nabisco dohánygyár átvételéért. A TXU számos szénerőművet és egy atomerőművet is üzemeltet, és összesen 18 ezer megawattnyi áramtermelő kapacitással bír.

A vevő - a szigorodó amerikai szabályozással összhangban - erősíteni fogja a környezetvédelmi irányelveket, csökkenteni fogja a tervezett széntüzelésű erőművek számát, és 10 százalékos árcsökkentést hajt végre, amely évente több mint 300 millió dolláros megtakarítást jelent a helyi fogyasztóknak - állítja a TXU. A társaság 400 millió dollárt fog invesztálni a természetvédelembe és az energiahatékonyság növelésébe a következő öt év során a terv szerint. "Ez az egyik legfontosabb fejlesztés a globális felmelegedés elleni amerikai küzdelemben", mondta Fred Krupp, a Környezetvédelmi Alap elnöke közleményben.

A TXU korábban belekeveredett azokba a csatározásokba, amelyet környezetvédőkkel folytattak, akik meg akarták akadályozni a vállalatot abban, hogy több mint kétszeresére növelje széntüzelésű erőműveit Texasban. A tervezett széntüzelésű erűművek számát 11-ről 3-ra fogják csökkenteni, amely az újonnan létrehozandó szénkapacitás 75 százalékos redukálását jelenti. Az eredeti tervhez képest így évente 56 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak majd ki a TXU szerint.

Sokan pénzügyi manipulációt látnak az elképzelések hátterében. A TXU 2002-ben hibás terjeszkedési stratégiájának következtében majdnem csődbe ment. 2004-ben új vezető került az élére, s többen a vezetőségből elkezdték felvásárolni a cég papírjait, azok ára azóta mintegy ötszörösére emelkedett.Az persze továbbra sem látható tisztán, hogyan lesz képes a vállalat növekedést produkálni, különösen akkor, ha erőműépítő programja lelassult.

A várakozások szerint az ügylet 2007 második felében zárulhat le.

A Texas Pacific és a KKR egyébként tagja volt annak a konzorciumnak is, amely 2004-ben 3,7 milliárd dollárért megvásárolta az akkor második legnagyobb texasi villamosenergia-előállító céget, a Texas Gencót. 2006 februárban a konzorcium aztán 5,8 milliárd dollárért eladta szerzeményét.